Vredo omgebouwd voor vloeibare meststoffen

Loonbedrijf Slingerland en Van de Berg uit Vlist experimenteert dit voorjaar met een zelfgebouwde bemester voor vloeibare meststoffen. Basis voor deze bemester is een oude Vredo zodebemester van 10.40 meter breed. Slangenpompen zorgen voor een exacte verdeling van de mest.

 • DSC01904 (Small).JPG

  27 slangenpompen zorgen voor de verdeling van de vloeibare meststoffen over de verschillende secties.
 • DSC01942 (Small).JPG

  Vanuit de slangen komt de meststof in een roestvrijstalen pijpje dat de kunstmest in of op de bodem brengt.
 • DSC01951 (Small).JPG

  Ingeklapt blijft de combinatie net niet binnen de drie meter. Het scheelt nog 1 cm.
 • DSC01893 (Small).JPG

  Langs de slootkant kan Slingerland en Van de Berg nu exact bemesten en ook duidelijk verder in de kant mest op het land brengen.
 • DSC01910 (Small).JPG

  Voor een optimale benutting van de stikstof moet de bemester iets insnijden. De ammonium stikstof hecht zich dan direct aan de bodem.
 • DSC01928 (Small).JPG

  De bemester heeft een werkbreedte van 10.40 meter een tank van 1000 liter.
 • DSC01927 (Small).JPG

  Veel discussie is er in het gebied over het al dan niet insnijden van de zode. De komende maanden zullen we volgen wat het effect is. Ook komt er binnenkort nog een open dag waar het systeem gedemonstreerd wordt.
 • IMG-20140404-WA0000.jpg

  Precies is te zien, waar wel en niet bemest is met de nieuwe precisiebemester.

Dit voorjaar heeft Jacco van de Berg mede eigenaar van het loonbedrijf al ruim 200 ha grasland met de nieuwe machine bemest. Van de Berg ziet deze methode vooral als alternatief voor de slijtage gevoelige spaakwielbemester van Duport. Al merkt hij, dat ook deze bemester gevoelig is voor roestvorming. Om roestvorming zoveel mogelijk te beperken, heeft hij in de voetjes roestvrijstalen pijpjes gemonteerd die de meststoffen echt tussen de graswortels leggen. Volgens Herre Bartlema van het bureau Landbouwcommunicatie uit Wageningen, die de machine mede ontwikkelde is dat ook noodzakelijk om een goede benutting van de ammonium stikstof te krijgen. "Als je de stikstof in de bodem brengt, hecht deze zich direct aan de bodemdeeltjes en kan zo niet meer vervluchtigen. Daar zit ook de grote winst van deze systemen."

Voor Van de Berg is het vooral belangrijk dat hij met deze bemester in het veenweidegebied met een lichte machine toch zeer exact kan bemesten. "Elke boer heeft hier een groot percentage slootkanten en je ziet dat daar de grasproduktie vaak tegenvalt omdat er met de gewone kantstrooiers te weinig kunstmest komt. Nu kan ik echt tot in de slootkant bemesten."  Om nauwkeurig te kunnen werken heeft hij de trekker voorzien van een gps systeem om overlap zoveel mogelijk te voorkomen. Op de bemester zijn de elementen twee aan twee gekoppeld. Per vier elementen kunnen deze automatisch in en uitgeschakeld worden door het gps systeem. "Onze overlap is dus maximaal 40 cm, want door slim in en uitschakelen en iets verder of minder ver de slootkant in, kunnen we dat bijna altijd tot een minimum beperken."

Voorop de trekker heeft Van de Berg samen met mechanisatiebedrijf Van de Broek uit Moordrecht een 1000 liter tank gebouwd. De oude pomp wordt gebruikt om de mestvloeistof op een druk van 0,5 bar naar de slangenpomp te brengen. Overtollige vloeistof wordt daarbij direct teruggevoerd naar de tank. Boven de zodebemester is een unit gebouwd met 27 slangenpompen. Deze pompen zorgen voor een nauwkeurige verdeling. Van de Berg verwacht dat hij door de exacte verdeling en de betere benutting van de stikstof een voordeel kan halen voor de veehouder. Meer daarover in de volgende Grondig.