Suikerfabrieken starten 11 september

Suiker Unie heeft besloten de bietencampagne een week later te starten dan oorspronkelijk gepland. Beide fabrieken beginnen nu op 11 september. Met de latere start wil Suiker Unie tegemoet komen aan de wensen van veel telers om de bieten iets langer door te kunnen laten groeien.

 

Door de droogte verwacht Suiker Unie ook fors minder bieten te verwerken. Aanvankelijk werd nog op 92 ton bieten per ha gerekend maar dat is nu naar beneden bijgesteld tot 85 ton per ha. De totale hoeveelheid te verwerken en te vervoeren bieten zal daardoor ongeveer 600.000 ton kleiner zijn.  Het betekent dat er dit jaar ongeveer 100.000 ton suiker minder geproduceerd zal worden dan verwacht op basis van de meerjarige gemiddelden. Door de lagere opbrengst zal de campagne ook minder lang duren. Verwacht wordt nu dat de fabrieken ergens tussen 20 en 25 januari weer klaar zijn.

Het bedrijf constateert dat er in het veld door de droogte grote verschillen in opbrengst ontstaan. Waar op de beste percelen nu al 90 ton bieten staat, is dat op andere percelen soms niet meer dan 10 ton. Alleen voldoende neerslag in de komende weken zal nog voor herstel kunnen zorgen op de percelen met veel droogteschade.