Stroom terugleveren

Een bijzondere wereldprimeur was er deze week in Utrecht. Daar werd het eerste stroompunt in gebruik gesteld waarbij de stroom van de batterij van een elektrisch voertuig ook teruggeleverd kan worden aan het net. Het geeft mogelijkheden om de kostbare batterijen beter te benutten.

  • Renault-Bidirectional-ecosystem.jpg

    De eerste auto werd aangesloten door Koning Willem Alexander met links naast hem Robin Berg, de directeur van We Drive Solar en aan de andere kant Jerôme J Pannaud, de General Manager van Renault Benelux.
  • Opladen auto.jpg

    Als de zon schijnt of de wind waait, wordt de auto opgeladen via het gewone stroomnet.
  • Terugleveren energie.jpg

    Als de natuur onvoldoende energie levert kan de stroom vanuit de batterij van de auto weer aan het net worden geleverd.

Het was Koning Willem Alexander die naar Utrecht kwam om werelds eerste bidirectionele stroompunt in gebruik te stellen. Deze bijzondere laadpaal is ontwikkeld door Renault in samenwerking met We Drive Solar. Dit bedrijf verhuurt Zoe’s, de elektrische auto van Renault.

De laadpaal is feitelijk een gewone aansluiting op het stroomnet want voor de nieuwe voorziening is de Zoe voorzien van een omvormer. Dit maakt het mogelijk om de stroom van de batterij ook weer terug te leveren aan het net. Dit heeft het voordeel dat de auto gebruikt kan worden om piekmomenten in de stroomvraag op te vangen. Op dat moment wordt de batterij dan ontladen terwijl deze later, bijvoorbeeld in de nacht weer wordt opgeladen. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om stroom die overdag is opgewekt met zonne- of windenergie later weer te gebruiken. Als bedrijf kun je op deze manier de eigen stroom beter inzetten.

In de toekomst wordt veel verwacht van deze systemen omdat er met de groei van het aantal elektrische auto’s maar bijvoorbeeld ook vrachtauto’s of elektrische grondverzetmachines steeds meer batterijcapaciteit beschikbaar komt. De tijd dat deze stil staan, kunnen ze dan dienen als stroomopslag of leverancier. Voor gebruikers geeft dit extra mogelijkheden om deze rendabel te maken omdat er ook meer gedifferentieerde tarieven komen. Met een hogere prijs voor stroom die je levert op piekmomenten en een lage prijs als je stroom afneemt als er een overschot is.

Voor het AC bidirectioneel laden is het ISO 15118 protocol ontwikkeld. Dit is een open standaard die vastlegt aan welke eisen auto’s en machines moeten voldoen om van het bidirectioneel laden gebruik te kunnen maken. Voldoet een voertuig daaraan, dan kunnen ze in de toekomst deel gaan uitmaken van de slimme energienetwerken. Nu nog een test, maar de komende jaren zal het zeer waarschijnlijk onderdeel worden van het verdienmodel van elektrische machines.