Steun voor circulair ondernemen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start een versnellingshuis Circulaire Economie. Huis is een mooi woord voor een website waar ondernemers met plannen voor circulair ondernemen informatie kunnen vinden over subsidies en eventueel persoonlijk advies van een expert kunnen krijgen.

 

 Het versnellingshuis is bedoeld om ondernemers die goede ideeën hebben voor een economie zonder afval, te helpen bij het realiseren van hun plannen. Dit moet ervoor zorgen dat circulaire plannen sneller worden gerealiseerd.

Via de website wil de overheid ondernemers en financiers bij elkaar brengen en zelf meedenken hoe ze als regelgever zaken eenvoudiger kan maken. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland participeert door zijn kennis in te zetten om ondernemers te ondersteunen.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): "Bijzonder slimme circulaire ideeën breken niet door vanwege bijvoorbeeld gebrek aan financiering, knellende wetgeving of doordat samenwerking nodig is met heel veel verschillende spelers. Omdat de problemen divers zijn, komen de oplossingen ook uit verschillende hoeken. Deze samenwerking zorgt voor het broodnodige zetje in de rug dat deze inspirerende ondernemers nodig hebben."

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde onlangs al dat Nederland weliswaar veel circulaire activiteiten kent (85.000) maar dat de 1.500 initiatieven te weinig tot volle wasdom komen. In Nederland zijn momenteel 420.000 mensen werkzaam in de circulaire sector.

Het Economie is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW, MVO Nederland, MKB-Nederland en Nederland circulair in samenwerking met RVO. De site en het bijbehorende telefoonnummer zijn sinds woensdag in de lucht.

Voor meer informatie zie: https://versnellingshuisce.nl