Primeur op TKD: mobiele Hooby MH 115 Gradertronic

Hobelman-Halle lanceert op de TKD de nieuwe Hooby MH 115 Gradertronic. Het gaat hier om een volledig in eigen huis ontwikkelde mobiele graafmachine in de elftons klasse met een voor deze klasse unieke giekophanging naast de cabine. Hij is primair ontwikkeld voor het maaikorven, maar daarnaast ook een unieke machine voor het grondverzet.

 • uitheffen.JPG

  Op de TKD is deze eerste TM 115 Gradertronic uit te proberen.
 • maakorfgiek.JPG

  Voor het maaikorven kan relatief eenvoudig en snel deze 6,2 m Hobelman maaikorf aan de lepel gehangen worden.
 • led.JPG

  Details zoals deze lampen met knipper-waaschuwingslampen.
 • banden.JPG

  650 banden met vierwielbesturing, hondengang en desgewenst besturen vooras bij in hondengang rijden. Het sturen kan desgewenst met de bedieningshendel, zodat je tijdens het verplaatsen niet om hoeft te grijpen.
 • eigen display.JPG

  Eigen interieur met eigen display, waarbij de functies GraderTronic, Automatic Control en Faunatronic standaard zijn inbegrepen.
 • bediening s.JPG

  De servo-elektrische bediening is zodanig uitgevoerd dat je het gevoel hebt met een servo-hydraulische machine te werken.
 • cabineruit.JPG

  Goed zicht dankzij tot onder doorlopend volglas voorruit met dunne cabinestijlen.
 • contragewicht.JPG

  Uitschuifbaar contragewicht voor extra bereik en hefkracht
 • kort.JPG

  Dankzij de naar achteren geplaatste giekophanging in combinatie met een lange lepelsteel kan met relatief rechte stand van de lepelsteel kort op de machine gewerkt worden
 • gradertronic.JPG

  De Gradertronic functie, in een hendelbeweging het hele graafberiek automatisch vlak afwerken, is standaard aanwezig.
 • giekophanging.JPG

  Hobelman monteert een eigen hydraulieksysteem in combinatie met een flinke LS hydrauliekpomp. De cilinders hebben standaard einddemping.
 • start Hooby.JPG

  De eerste Hooby MH 115 klaar voor vertrek naar de TKD

Hobelman heeft voor deze machine allemaal bestaande componenten gebruikt. Het gaat dan om de onderwagen met motor en aandrijving van de JCB Hydradig en de kale JCB-cabine. Het bovenframe, de aansturing, de bediening, het cabine-interieur, de hydrauliekuitrusting en de giek komen uit eigen huis. Het resultaat is een circa elftons machine die is voorzien van een verstelgiek met een bereik dat in grootte vergelijkbaar is met een machine uit de veertientons klasse, dus met een extra lange 2,5 meter lepelsteel en een graafbereik van circa negen meter.

De machine is uiteraard uitgerust voor de van Hobelman reeds bekende Gradertronic-graaffuncties. Daarmee is het kortweg gezegd mogelijk met één joystickbeweging automatisch een zandbed te egaliseren. Hierbij wordt de bak automatisch vlak of onder afschot gehouden. Tevens is de machine voorzien van Automatic Control. Met dit systeem wordt de verstelgiek automatisch bediend. Dit maakt dat er in één beweging een veel groter werkbereik mogelijk is.

Opvallende andere zaken zijn een flinke loadsensing-hydrauliekpomp die in combinatie met de aansturing bij het rijden nagenoeg geen invloed heeft op het bediening, een uitschuifbaar contragewicht voor extra reikwijdte en hefkracht bij gestrekte giek en een extra ver naar voren geplaatste cabine met volglas voor goed zicht kort op de machine. Verder is er de mogelijkheid om te sturen in hondengang, kun je desgewenst sturen op de rijhendels zodat je niet over hoeft te grijpen, geeft de elektrische bediening het gevoel van servo-hydraulische bediening, hebben de cilinders automatische demping en is er een hefhoogtebegrenzing op het hoogste punt.

Voor het maaikorven is een zes meter maaikorf beschikbaar met een snelkoppeling aan de lepel om zo snel te kunnen omschakelen. De Faunatronic-maaifuncties zijn ook standaard geprogrammeerd. Deze eerste machine is al verkocht aan de Van Berkel Groep, die de Hooby MH 115 primair gaat inzetten voor het maaikorven.