Opvallend nieuws op Agritechnica

Het begin van elektrificatie, werken in een digitale omgeving, oprukkende rupsen en gelukkig ook veel nieuwe dicht-bij-alledag-oplossingen: de Agritechnica had het allemaal. Het is ondoenlijk om alles op te sommen, dus selecteerden we in onze rondgang enkele opvallende zaken voor onze sector in de breedste zin van het woord.

 • jd.JPG

  John Deere verraste met deze innovatiearena, waarin in het midden deze elektrische compacttrekker stond, die nagenoeg productierijp is. Er stond ook een trekker met volledig tv-scherm, een zware enkelasser met gekoppeld werkuig en nog veel meer future techniek.
 • mf.jpeg

  De cabine van deze MF next concepttrekker is uitgerust met beeldschermen. Op de plaats van het stuur bevindt zich straks een scherm waarop de chauffeur het veld ziet en bijvoorbeeld toedieningskaarten. Sturen die je met een joystick, Een afgeleide hiervan zal waarschijnlijk volgend jaar komen.
 • new h olland.JPG

  New Holland heeft de methaantrekker klaar. Dit is een ontwikkeling die in de trucksector al wordt toegepast en waarin het concern nu serieuze marktpotentie bespeurt. New Holland toonde hem in combinatie met de nieuwe N67-cng-motor voor offroadtoepassingen.
 • syntrac.JPG

  Deze Syntrac-systeemtrekker met 310 kW (420 pk) Cat C9-motor en CVT-bak gaat nu in productie. Deze heeft vierwielbesturing, waterpasregeling in dwars- en in lengterichting, omkeerinrichting en desgewenst een extra naadloos koppelbare asunit met doorvoeraftakas, hydrauliek en hef.
 • farmtrac.JPG

  Farmtrac introduceerde deze nagenoeg productierijpe hybride trekker met 55 kW (75 pk) diesel en 11 pk (15 pk) elektromotor met de batterij in de neus. Net als citytrucks kan deze puur dieselen, hybride werken, maar desgewenst ook (kort) puur elektrisch werken.
 • robottrekker.jpeg

  Een echte beursprimeur was de Itarra robottrekker. Op een rupsonderstel en achter de motor een generator. De stroom is bedoeld voor de aandrijving van de wielmotoren van de trekker en aanhangers. Een grote verhuurder uit Engeland tekende al een order van 20 stuks.
 • jcb fast.jpg

  Mooi, deze wereldsnelheidsrecordtrekker. Praktischer is de nieuwe JCB Fastrac 4220 met vierwielbesturing en zwaardere assen die nu is toegelaten voor dubbele montering. De 4220 heeft een 217 pk (166 kW) 6,6-liter-Sisu-motor en is toegelaten tot 60 km/u. Ook heel snel.
 • grimme.jpeg

  Voor de kleinschalige telers van zoete aardappelen heeft Grimme een speciale robotrooier ontwikkeld. De machine staat op rupsen en is uitgerust met een 27 kW motor die onder de rooimat ligt. Achterop is een leestafel voor 4 mensen en er kan een kist of afzakmachine worden geplaatst.
 • camso.JPG

  Rupsen zetten door, niet alleen bij de heel zware trekkers, maar ook deze nieuwe Camso voor middenklasse-trekkers van 81 tot 121 kW (110 tot 165 pk). Deze unit kan dankzij een overbrenging tussen de naafaandrijving en het aandrijfwiel voor de juiste snelheid ten opzichte van de voorwielaandrijving direct op de naaf worden gezet.
 • krampe.JPG

  Krampe toonde een onroadoplossing met walking floor die ook kan kippen. Dit maakt lossen mogelijk in (lage) gebouwen of deels kippen bij slappe ondergrond of scheefstand. Er is ook een offroadversie beschikbaar.
 • pantera.JPG

  Ter ere van vijftig jaar spuittechniek toonde Amazone deze Black Pantera. Het zal mede vanwege de hoge kosten blijven bij dit ene exemplaar. Voor u belangrijker is het nieuwe AmaSelect Row om in smallere (rijen) banen te kunnen spuiten en de Easy Mix-toepassing voor het goed mixen van meststoffen via de My Spreader-app.
 • fendt.jpeg

  Fendt verraste met een eigen verreiker. Het is eigenlijk een Sennebogen die iets groener gespoten is. In de toekomst moeten er meer typen komen die met Sennebogen worden ontwikkeld. Dat zijn dan meer landbouwuitvoeringen. Voor deze lijkt alleen plaats op biogasbedrijven.
 • agrbumper.jpg

  Ondanks alle CUMELA-initiatieven bespeurt Agribumper een afnemende belangstelling voor trekkerbumpers in Nederland, terwijl die internationaal juist aantrekt, mede doordat de Agribumpers met gebruik van fronthef als extra frontgewicht inzetbaar zijn in bergachtige gebieden. Hier gemonteerd op de nieuwe Deutz Warrior.
 • sip.JPG

  Niet meer de grootste trend, maar groter blijft internationaal een item. Een voorbeeld daarvan is deze nieuwe Sip Silvercut 1500T-maaicombinatie met vier maaiers achter en één in de fronthef, goed voor in totaal 14,55 meter werkbreedte.
 • krone.JPG

  Geintje bij Krone, zult u denken. Toch niet. Krone constateert dat bij het nemen van grote kuilen het op veel bedrijven wel eens ontbreekt aan voldoende manoeuvreerruimte. Om dat op te lossen, kunt u de besturing van de voorste as even overrulen om hem zo bij te sturen.
 • vaderstad.JPG

  Väderstad boekt internationaal groot succes met zijn high-speed-zaaimachines met gepatenteerd zaai(schiet)systeem. Inspelend op rijpaden komt de fabrikant nu met een oplossing met verstelbare elementen om voor de paden de gewenste elementen even te verschuiven. Je bedient het via dit scherm.
 • Hatsenbichler.JPG

  Hatzenbichler toonde een systeem waarbij met twee multispectracamera’s voor en na het eggen de gewasbedekking wordt gemeten. Bij een afwijking van de ingestelde bedekkingsgraad wordt de tandendruk automatisch aangepast. Hiervoor komt Hatzenbichler met een pneumatische snelverstelling.
 • bpavesi.JPG

  Om zware aftakasaangedreven machines rustig op te schakelen, ontwikkelde Bondioli & Pavesi een CVT-tussenbak die het ringtandwiel van het uitgaande planetair bij het opstarten naar nul vertraagt. De tussenbak heeft een eigen pomp die door de ingaande as wordt aangedreven en heeft daarnaast een hydromotor.
 • MTU Royce.JPG

  MTU, onderdeel van de Rolls Royce-groep, toonde niet alleen dit prachtige schaalmodel, maar ook oplossingen voor windmolens, zonnecellen en biogasinstallaties om elektrische energie te bufferen in batterijpakketten in containers.
 • hella.JPG

  Hella sluit op de automotive sector aan met deze sensor in het front van trekkers om passanten te herkennen. Ook toonde het intelligente werklampen die zich aanpassen aan de werkzaamheden, dus het lichtbereik aanpassen aan rijrichting, stuurbewegingen of werktuigbediening.
 • garant.JPG

  Het roept toch een glimlach op, deze mini-Garant-bemestingscombinatie. Deze heeft Kotte gebouwd voor praktijkscholing van studenten. Aan serieuze inzet in de groensector is niet gedacht, maar Kotte sluit met een glimlach niets uit.
 • nokian.JPG

  Nokian’s nieuwe hybride band voor veld- en wegtransport. In eerste proeven is gebleken dat deze in het veld beter presteert dan een band met conventioneel trekkerprofiel en door de overgangsnokken in het midden en nieuwe rubbercomponenten daarnaast ook het gewenste weg- en slijtgedrag heeft.
 • avr.JPG

  AVR zet met AVR-connect grote stappen in de digitale wereld. Het systeem meet en rapporteert voertuigpositie, routing en routes en prestaties in het veld, inclusief wachttijden, en monitort de rooier, maar meet bijvoorbeeld ook opbrengsten, grootte van de aardappelen en tarra.
 • vervaet.JPG

  Uiteraard ook Nederlandse fabrikanten op de beurs, waarbij Vervaet natuurlijk bekend is om het vasthouden aan concepten. De Zeeuws-Vlaamse fabrikant ontwikkelt echter wel verder, getuige het hydraulisch aandrijven met 99 kW (135 pk) van het vierde of vijfde wiel.
 • ropaaa.jpg

  Ropa deed het al bij inruil, maar nu is het een officiële tak bij het bedrijf: het rebuilden van gebruikte Ropa-rooiers. Volgens de fabrikant is er een groeiende markt voor tweedehands rebuilt machines met een officieel fabrieksgoedkeuringsstempel. Het past bovendien in duurzaam ondernemen.
 • bergmann.JPG

  Kunststof tanden onder de Bergmann-opraapwagen. Bergmann claimt minder tandbreuk en een betere bodemaanpassing en werking onder natte omstandigheden. De fabrikant geeft aan dat 1250 klanten tevreden zijn en nog geen tandbreuk hebben gehad.
 • goweil.JPG

  Goweil biedt deze automatisch aangestuurde hydraulische asaandrijving op de nieuwe G1-pers en -perswikkelcombi aan. Die is voorzien van in de cabine instelbare parameters, waaronder automatische (bergafwaarts) remfuncties. In bergachtige gebieden standaard gevraagd.
 • evers rug.jpg

  Evers ziet voordelen in zaaien in ruggen en toonde dit met deze doorsnede. De grond wordt met de Evers-combinatie losgewerkt en in een rug gelegd, waarin met de zaaimachine wordt gezaaid. Voordelen zijn een snellere opwarming bij droog weer en een betere waterafvoer tussen de ruggen bij nat weer.
 • pompsysteem.jpeg

  In Duitsland rukt het gebruik van het slangaanvoersysteem op. Een van de pioniers daar is Verschlauchungstechnik. Ze hebben een eigen verplaatsbaar pompstation met 180kW Deurz mtor voor in een container. Afhankelijk van de uitvoering is er een Cornell of Bauer pomp.
 • hardi.jpeg

  De Centura is de nieuwe toplijn getrokken spuiten van Hardi. Opvallend is het design met een afgeronde tank, een keurig weggewerkte vulunit en de fuseebesturing. Dit laatste was tot nu toe niet mogelijk bij Hardi. De spuit kan ook pulserend spuiten om plaatsspecifiek te kunnen werken.
 • jd 8r.jpg

  Met de opmerking dat John Deere met veel innovaties en de nieuwe 8R wel heel veel innovatiekracht toonde sluiten we af. Innovatiekracht, zoals ook bij andere merken zullen we nodig hebben om te overleven in deze roerige krimpscenario tijden.

John Deere vormde met zijn innovatiecirkel het hart van het deel over de introductie van de elektrificatie. Het merk beloofde de getoonde compact-tuintrekker binnen afzienbare tijd te brengen en er was veel meer toekomstvernuft te zien, zoals een trekker met een groot tv-scherm voor je neus. De CNH-groep toonde met een Steyr-concepttrekker het door FPT in andere sectoren al gelanceerde Cursor X-hybride-programma. Ook bij leveranciers van componenten hoorde je dat we op een kantelpunt staan als het gaat om de elektrificatie in onze sector. Concreet is wel de alom intredende digitalisering in netwerken en in technieken waarbij door middel van sensoren en slimme programma’s sectorbreed wordt gerobotiseerd en geoptimaliseerd. Je zou bijna vergeten dat er ook gewoon ‘nuttig ijzer’ staat waarmee we vandaag en morgen ons werk doen. Ook daar waren er tal van noviteiten te zien. Een greep uit het vele nieuws.