Ook dames op het Stihl Timbersports-kampioenschap 2019

Voor het eerst in de geschiedenis van het Stihl Timbersports-kampioenschap van de Benelux werd er dit jaar een wedstrijd voor dames georganiseerd. Zij zetten stuk voor stuk sterke prestaties neer. Ook de wedstrijd voor nieuwelingen, de zogenaamde rookies, was een primeur voor het kampioenschap. In het Belgische Oudenaarde bleek het een succesvolle verbreding van deze tak van sport.

Het altijd spectaculaire Stihl Timbersports-kampioenschap is niet langer uitsluitend het domein van sterke mannen die op het kampioenschap explosieve kracht combineren met finesse en precisie. Zes dames streden op zaterdag 21 september in Oudenaarde om de hoogste eer en lieten zien net zo bedreven te zijn als de ervaren mannelijke krachtpatsers. De Duitse Nina Pokoyski mocht zich als eerste vrouwelijke winnares laten kronen.

De strijd tussen de veertien beste mannen vormde de hoofdmoot. In een spannende strijd scoorde de Belg Koen Martens na zes zenuwslopende zaag- en bijldisciplines de meeste punten, gevolgd door de Nederlanders Martijn Harms en Eelco de Beer. Op het Benelux-kampioenschap waren er ook plaatsen te winnen voor het wereldkampioenschap in Praag. Martens plaatste zich automatisch voor deze titelstrijd. Ook de beste vijf Nederlanders mogen daar met team Nederland aantreden.

Net als bij de dames deden er ook zes rookies (nieuwelingen) mee. Hier was het de Italiaan Aberto Fumagilli die won. De beste rookies van de Benelux gaan ook naar het wereldkampioenschap met respectievelijk team Nederland en team België.