Nieuw snelheidsrecord JCB

Met een gemiddelde van 135 mijl per uur, oftewel zo’n 217 kilometer per uur, heeft JCB met zijn speciale Fastrac Two het eigen snelheidsrecord gebroken. Het record is onder officieel toezicht van het Guinness Book of Records gerealiseerd. De Fastrac Two is voor deze recordpoging flink gewijzigd ten opzichte van de Fastrac One, waarmee in juni van dit jaar het record werd gevestigd.

De recordpoging vond plaats op vliegveld Elvington in het Engelse York, met achter het stuur de motorcoureur Guy Martin. De Fastrac Two klokte een topsnelheid van 153,8 mijl per uur, wat neerkomt op ruim 217 kilometer per uur.

Het record van de JCB One van afgelopen juni stond op 103,6 mijl (166,7 km/u). De geüpdatete Fastrac Two is ten opzichte van de Fastrac One tien procent lichter, meer gestroomlijnd en voorzien van een sterkere krachtbron. De gemonteerde 7,2-liter-JCB Dieselmax-krachtbron is voorzien van een grotere elektrisch aangedreven compressor in combinatie met waterinjectie en inlaatluchtkoeling via ijsblokken, een bekende techniek die ook bij tractor pulling wordt toegepast. Daarbij is er een systeem ontwikkeld dat bij het overschakelen de compressordruk constant houdt.

De motor leverde 748 kW (1016 pk) bij 3150 toeren per minuut en een maximumkoppel van 2500 Nm. De mechanische zesbak is aangepast en het schakelen wordt hydropneumatisch ondersteund. Verder is een meervoudige droge-platenkoppeling gemonteerd om het koppel aan te kunnen en soepeler over te kunnen schakelen.

De remmen zijn ook aangepast om op eigen kracht te kunnen stoppen zonder gebruik te hoeven maken van de remparachute. Ten slotte zijn de BKT Earthmax-banden voorzien van sensoren om on-the-go de temperatuurontwikkeling en vibraties te volgen. Het pakte allemaal goed uit.