Maximus opvolger Jumbo

Votex heeft deze week een compleet vernieuwde klepelmaaier gepresenteerd. Het is een complete make over, want ongeveer 80 procent van de machine is nieuw. Gebleven is alleen de aandrijving. Daar was weinig aan te verbeteren menen ze bij Votex.

 

Het nieuwe model is een flinke stap voor Votex, want de huidige Jumbo serie dateert al van 1987. Een ontwerp dat dus al meer dan 30 jaar meegaat, al is er in die tijd natuurlijk wel veel vernieuwd en aangepast. Na al die jaren was het volgens Votex nu tijd om weer vanaf nul te beginnen en te kijken hoe de machine slimmer in elkaar gezet kon worden. Om dat te markeren is ook de naam aangepast. De nieuwe serie zal vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar als de Maximus op de markt komen.

Visueel is de nieuwe serie direct te herkennen aan de veel modernere styling. Was de oude machine alleen oranje, nu is er gekozen voor een combinatie van donkergrijs en oranje. Uiterlijk zijn de aanpassingen ook te zien aan de gewijzigde constructie van het opklapmechanisme en het lagerhuis van de klepelrol dat nu naar binnen is gebracht. Daardoor is een compleet vlakke zijkant gecreëerd. Door het lager te integreren in de klepelrol is de netto werkbreedte vergroot en blijft er bij obstakels een kleinere rand staan. In de oude uitvoering was dit 16 cm, in de nieuwe is dit teruggebracht tot 9,5. Dat scheelt weer namaaien met de bosmaaier. Langs bomen is de kans op beschadigingen ook kleiner omdat ook de glijslof nu onder het zijscherm zit.

Onder de kap valt vooral de gewijzigde kapconstructie op. Deze is niet langer rond, maar gezet in een lichte vertanding. Daarbij is aan de voorzijde de opening tussen de klepels en de klap verkleint, terwijl deze aan de achterzijde juist wijder is. Het resultaat is een veel mooiere luchtstroom waardoor het gewas veel egaler uit de machine komt.

De klepelas is overigens flink vergroot, deze heeft met 194 mm nu dezelfde doorsnee als die van de Jumbo flex serie. In de oude uitvoering was deze 140 mm.  Ondanks die grotere klepelas en de andere constructie is de Maximums nauwelijks zwaarder dan de Jumbo. Dit is te danken aan het gebruik van betere staalsoorten waardoor de plaatdikte iets dunner kon.

Nieuw is ook de ophanging van de looprol. Deze is nu gebout en met het losdraaien van twee bouten te verwijderen. Tegelijk is ook de lagering aangepast. In de rollen zitten nu conische lagers zodat de machine ook bij zijdelingsbewegingen minder druk op de lagers krijgt. Door de andere ophanging zijn ook de montageplaten uit de gewasstroom verdwenen. Samen met twee kleine geleideplaten in de hoeken moet dit het stropen van het gewas op de ophanging van de looprollen tegen gaan.

De nieuwe klepelmaaier is komende week te zien op twee beurzen. Op de GalaBau in Nürnberg op stand 6- 324 en op de ATH bij Wim van Breda op stand 3.01.