Liebherr motor voor John Deere hakselaars

John Deere heeft afgelopen week de nieuwe 9000 serie hakselaars gepresenteerd met motorvermogens van 625 tot 970 pk. Met in de grootste modellen een Liebherr motor en een aangepaste aandrijflijn. Resultaat moet zijn een tien procent lager brandstofverbruik per ton.

 • DSC07905 (Klein).jpeg

  De 9800 heeft een vermogen van 870 pk. Alle hakselaars zijn uitgerust met de Prodrive transmissie die ook al op de 8000 serie zit.
 • DSC07872 (Klein) (1).jpeg

  In de hakselaar is ook de trend naar grotere schermen terug te zien. Noodzakelijk om alle gegevens goed weer te geven.
 • DSC07934 (Klein).jpeg

  Kenmerkend voor de V 12 motoren, een stoere dubbele uitlaat aan de achterzijde.
 • DSC07950 (Klein).jpeg

  Om de hogere motorvermogens en koppels op te vangen is de poelieband verder verbreed en verzwaard. In de nieuwe serie is dit een 9 ribsband.

De nieuwe serie hakselaars zijn de eerste machines die binnen de Stage v normen op de markt komen. Deze normen zijn vanaf volgend jaar van kracht voor motoren boven de 560 pk. In deze vermogensklasse zijn deze echter minder streng dan die voor kleinere motoren. Daardoor zit er weinig extra op de machine.  Geen uitlaatgas recirculatie of roetfilters. Een nabehandeling met Ad Blue is voldoende om de norm te halen. Omdat John Deere zelf geen motoren heeft in de klasse boven 650 pk die geschikt zijn, komt er in de drie grootste modellen een 24,2 liter Liebherr V12 motor. Deze hebben een vermogen van 770, 870 of 970 pk.

Gebruik van deze motor betekende wel een forse aanpassing van de hakselaar. Deze motoren zijn namelijk ontworpen om te werken op toerentallen tussen 1400 en 1600 per minuut. Dit is gunstig voor het brandstofverbruik, maar de consequentie is wel dat de aandrijving van de hakselunit moest veranderen. Om voldoende snelheid op de hakselkooi en kneuzer te houden moest de overbrenging worden aangepast. Te zien aan een sterk verzwaarde powerband met een 9 ribs structuur. Ook de hele aandrijfunit is verzwaard om de hogere vermogens en bijbehorende krachten op te vangen.

Dankzij de nieuwe invoer waarbij de invoersnelheid kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid product is de hele hakselunit volgens John Deere flink efficiënter gewonnen. Uit de eerste metingen blijkt dat de capaciteit ongeveer 10 procent hoger is.

Voor de 9000 serie is ook een nieuwe lijn korrelkneuzers ontwikkeld. Deze zijn ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Scherer, dat ook aan de basis stond van de shredledge technologie. Dat is terug te zien in het Xstream concept waarbij er over de zaagtanden ook een spiraalgroef loopt. In de nieuwe lijn kneuzers is ook het verschil in snelheid tussen de beide rollen verder opgevoerd waarbij een rol 50 procent sneller draait dan de ander.

Uiteraard zijn deze hakselaars uit te rusten met alle AMS-systemen van John Deere zoals de NIRS-sensor voor de opbrengst- en kwaliteitsbepaling. Daaraan gekoppeld is ook de mogelijkheid om de machine zelf de haksellengte te laten bepalen aan de hand van de drogestof gegevens.

De nieuwe serie is vanaf volgend jaar leverbaar.  Een uitgebreide eerste rijimpressie van deze machines leest u in Grondig 8.