Liebherr bereikt 10 miljard omzet

Voor het eerst heeft Liebherr de jaaromzet boven de 10 miljard euro gebracht. In het afgelopen boekjaar steeg de omzet van de Duitse fabrikant met 7,5 procent naar 10.551 miljoen euro.  De omzetstijging kwam zowel van de bouwmachines als van de andere productgroepen.

 

De grootste omzetstijging wist Liebherr te realiseren in de divisie graafmachines en mijnbouw. Daar was sprake van een omzetgroei van ruim 10 procent tot 6,8 miljard euro. Bij de andere divisies zoals luchtvaart, verkeerstechniek, automatisering en huishouden (koelkasten) was de stijging beperkt met twee procent.

 Het bedrijf profiteerde vooral van de sterk groeiende economie in haar thuismarkt, de Europese Unie. Aangevoerd door thuisland Duitsland waar sprake was van een sterke groei, maar ook met zeer positieve resultaten in andere belangrijke landen als Frankrijk en Duitsland.

In de niet EU-landen in Europa was de ontwikkeling veel minder positief. Vooral door wisselkoerseffecten nam de omzet in Rusland zelfs af. Positief waren juist de cijfers die terugkwamen uit andere grote markten als Amerika, China en Australië.

Het resultaat van deze ontwikkeling was een jaarwinst van 321 miljoen euro. De winstontwikkeling ligt daarmee in lijn met de stijging van de bedrijfsresultaten meldt Liebherr.  Om de omzetstijging te realiseren waren duidelijk meer mensen nodig. Het aantal medewerkers steeg met meer dan 2300 naar in totaal 46.169 aan het eind van 2018.

Veel investeringen

Om ook in de toekomst op niveau te blijven werd er weer veel geld geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. In totaal was hiervoor 586 miljoen euro beschikbaar. Grote stappen werden volgens Liebherr gezet bij de ontwikkeling van nieuwe technieken voor het bouwen van vliegtuigonderdelen, uitbreiding van de automatisering en onderdelen voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Voor dit jaar verwacht Liebherr dankzij de goede economische omstandigheden opnieuw een duidelijke groei van de omzet. Geholpen door een goed gevulde orderportefeuille op 1 januari, die het eerste half jaar al vol bezette productielijnen garandeert.

De kracht van Liebherr zal komende week ook weer te zien zijn op de Bauma. Daar vormt Liebherr weer als vanouds het hart van de buitenruimte. Met een imposante stand en heel veel torenkranen. Niet te missen voor elke bezoeker.