John Deere en Claas samen

Een bijzondere samenwerking kondigden John Deere en Claas deze week aan. Beide bedrijven gaan elkaars machines opnemen in hun eigen cloudomgeving waar klanten hun machinepark kunnen beheren. Voorlopig nog met een beperkt aantal data, maar op termijn moet dit verder uitgroeien met bijvoorbeeld ook uitwisseling van taakkaarten.

 

De samenwerking is uniek omdat voor het eerst twee bedrijven elkaar rechtstreeks toegang geven tot de machinegegevens. Tot nu toe hebben zowel Claas, met Claas telematics en 365 Farmnet als John Deere My John Deere een eigen cloudomgeving waarin alleen data van de eigen machines uitgelezen kunnen worden. Omdat beide bedrijven beseffen dat het in elk geval in Europa niet vaak voorkomt dat bedrijven slechts een kleur trekker hebben, hebben ze nu besloten om de systemen open te zetten voor elkaars machines. Daarvoor is een samenwerkingsverband opgezet tussen John Deere, Claas en 365 Farmnet onder de naam Dataconnect. Daarbij nodigen ze andere bedrijven en softwareontwikkelaars uit om zich bij deze samenwerking aan te sluiten.

Beperkt gebied

De samenwerking strekt zich in eerste instantie uit over een zeer beperkt gebied van data, want het gaat slechts om vijf gegevens die van machines van het andere merk die kunnen worden uitgelezen. Het betreft, de actuele locatie, de locatie van een periode daarvoor, de snelheid, de huidige werksituatie en de inhoud van de brandstoftank. Dat is nog een verschil met de eigen machines in een dergelijke cloudomgeving, want daarvan kunnen vaak nagenoeg alle data worden uitgelezen, inclusief alle instellingen. 

In de toekomst willen beide partijen dit wel verder ontwikkelen, zodat bijvoorbeeld opbrengstgegevens of taakkaarten kunnen worden uitgewisseld.  Daarvoor moeten dan nog nadere afspraken worden gemaakt over de manier waarop deze data elektronisch worden vastgelegd.  Dat moet bij beide partijen gelijk zijn om van cloud tot cloud te kunnen werken. 

Gefronste wenkbrauwen

Hoewel de beide bedrijven in hun verklaring aangeven graag andere partijen aan te haken bij het initiatief, leidde het op zijn zachtst gezegd tot opgetrokken wenkbrauwen bij de bedrijven die samenwerken in de AEF en binnen Agrirouter. Binnen deze samenwerkingsverbanden werken een groot aantal bedrijven samen om juist te komen tot uniformering van gegevens en een eenvoudige gegevensoverdracht tussen thuiscomputer, cloudomgevingen en verschillende merken machines in het veld.

Bijzonder is dat binnen AEF ook John Deere en Claas vertegenwoordigd zijn om te komen tot uniformiteit in de hele industrie voor data uitwisseling en aansturing van machines. Daar zijn al afspraken gemaakt of worden die gemaakt hoe alles gegevens door iedereen op eenzelfde manier worden opgeslagen.  Met de huidige stap lijken John Deere en Claas hun afspraak tot een standaard te willen maken, waarbij hun cloudomgeving leidend is.

Agrirouter

Feitelijk een afgeleide van de samenwerking binnen AEF is Agrirouter. Alleen is het aantal deelnemende bedrijven hier kleiner. Dit systeem fungeert als een soort hub, die van alle soorten bedrijfssoftware de communicatie met de boordcomputer van allerlei machines verzorgt.  Zij zijn als het ware de cloudomgeving die alle merken en soorten machines met elkaar verbindt. Voor het uitlezen van gegevens en het overzetten van taak- en opbrengstkaarten. 

Dit systeem is sinds afgelopen zomer in de lucht en kent een groeiende groep gebruikers. Probleem hier is dat er een klein bedrag betaald moet worden om data te mogen verzenden. De vraag is hier wie dat moet betalen, de gebruiker dus loonwerker of boer, de leverancier van het softwarepakket of de machinebouwer. Het gaat om 50 euro per jaar voor een bedrijf dat zich aansluit, maar juist daar zit het probleem, weten ook machinebouwers als John Deere en Claas. Want in de praktijk zijn maar weinig mensen bereid dat te betalen. Vandaar dat deze bedrijven hun cloud abonnement 1 jaar gratis aanbieden zoals Claas, of inmiddels vijf jaar zoals John Deere doet. Dat zit ongetwijfeld in de aankoopprijs, maar daarvoor krijgen deze leveranciers dan ook een mooie schat aan data en kunnen ze dealers bijvoorbeeld helpen om tijdig onderhoud te plannen. Juist dat ontbreekt als het via Agrirouter gaat, want zij communiceren alleen tussen machine en gebruiker. Al kan de gebruiker bijvoorbeeld de dealer ook toestemming geven om mee te kijken voor het plannen van onderhoud.

De aankondiging van John Deere, Claas en 365 Farmnet zal rond de komende Agritechnica als groot nieuws worden gezien. Maar het is te hopen, dat ze zich uiteindelijk aansluiten bij de AEF en Agrirouter. Zodat er werkelijk een goede uitwisseling komt tussen het softwarepakket op het bedrijf, zoals zelfs My John Deere en de machines in het veld. Dan is de uitwisseling werkelijk probleemloos.

Toon van der Stok