JCB gaat op stroom

De eerste elektrische minigraver van JCB is klaar voor produktie. Deze week werd op het hoofdkwartier in het Engelse Rochester de 19C E-Tec voorgesteld. Met drie verwisselbare accupakketten om een dag te kunnen werken.

 

 

JCB introduceerde vorig jaar maar liefst 25 nieuwe machines. Dit jaar gaat de Engelse fabrikant daar nog overheen en wil maar liefst 35 noviteiten tonen. Tijdens de tweede persbijeenkomst dit jaar rond het hoofdkwartier in Rochester werden de nieuwe grondverzetmachines voorgesteld.

Dit is de start van de elektrificatie van de JCB-machines. Vorig jaar was de elektrische mini al even te zien, maar nu zijn de eerste twee machines met een accu klaar voor produktie. Het belangrijkste model is de twee tons 19C E-Tec minigraver. Deze heeft een Li-ion accupakket in plaats van de dieselmotor. Met drie van deze pakketten kan iemand de hele dag werken. Ook zwaar werk, zoals bijvoorbeeld een sloophamer, kan de machine aan.

De tweede machine die werd gepresenteerd was de 30-19 E Teletruk. Deze werkt met een loodzuur accu. Het kan zonder tussentijds laden een volle dag werken. Waarbij de prestaties van de Teletruk volgens JCB zeker niet minder zijn dan van een conventionele Teletruk. Met een reach van 3,0 meter kan deze telescopische heftruck nog 1.600 kg wegzetten.

Telemetrie

Op het gebied van telemetrie, waar JCB de komende jaren vol op wil inzetten, kwam het met drie nieuwe toepassingen. De eerste is een app voor de machinisten. Die kunnen daarmee op hun smartphone de status van de machine zien, maar ze kunnen daarmee ook de resultaten doorgeven van bijvoorbeeld hun dagelijkse controlebeurten.

Via het nieuwe Fleetowner programma kan de thuisbasis een beter overzicht krijgen van alle machines, die met telemetrie zijn uitgerust. Dit hoeven niet specifiek JCB-machines zijn, ook andere merken kunnen worden opgenomen in het overzicht.

De derde noviteit is een tag voor hulpstukken, die het duidelijk maakt waar deze hulpstukken zich bevinden. Goed voor track en trace.