Jaar uitstel sanering asbest

Eigenaren van panden met asbest en bedrijven die asbest saneren krijgen een jaar langer (tot 31 december 2024) om alle asbest te verwijderen. Dit heeft de Tweede Kamer vorige week besloten. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is opgeroepen om extra geld beschikbaar te stellen.

 

  • Asbest.jpg

    Asbest saneren kan ook met hulp van de fiscus.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt er nu nog 80 miljoen vierkante meter aan asbest op daken in Nederland. Om de sanering op gang te brengen was 75 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld. Daarvan is nu nog 5 miljoen euro over. Net voldoende om nog ruim 1 miljoen vierkante meter te saneren. Per vierkante meter is namelijk 4,50 euro beschikbaar met een maximum van 25.000 euro per bedrijf.

De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris nu gevraagd om te onderzoeken of er een asbestfonds kan komen voor particulieren en bedrijven die zelf de kosten niet kunnen dragen.

Voor bedrijven bestaat naast de subsidie nog een mogelijkheid om de staat mee te laten betalen aan de verwijdering van het asbest. Vooral fiscaal zijn er mogelijkheden om in goede jaren een deel van de kosten ten laste van de winst te brengen. Meer hierover leest u in het artikel van de week dat in de afgelopen Grondig stond en nu als artikel van de week bij de nieuwsbrief van vrijdag 19 oktober is gevoegd.