Handige Bobcat-tool in Made

Op de tractor pull in Made volop in actie was deze Bobcat T650-rupsschranklader met een heel handige tool om even vlot te egaliseren. Het gaat hierbij om het originele Bobcat Egalisator-aanbouwdeel. Dat is vrijwel onbekend in Nederland, maar in andere werelddelen een gewaardeerde tool om land snel te egaliseren. Inter-Techno haalde er twee naar Nederland om de banen snel en vakkundig te kunnen (p)repareren.

Op een groot tractor pulling-evenement - zoals afgelopen weekeind in Made, waar de hele Europese top aanwezig was - zijn snelheid en een goede baan belangrijk. Met de normale scrapers is het vanwege de grootte van de trekkers toch een kwestie van heen en weer rijden en dan telkens wat verdelen. Hoe het wel snel anders kan, toonden de beide Bobcat-drivers van Inter-Techno en 1-2-3 Machineverhuur. Met het bord met tweezijdig mes egaliseerden ze de gaten en bulten na het uitspinnen van de machines in een mum van tijd. Hierbij kon tweezijdig worden gewerkt en als het moest ook even snel een kwartslag gedraaid zijwaarts, iets wat met scrapers niet gaat. Daarmee werd het nut ervan bewezen voor loonwerkers die medewerking verlenen aan dergelijke evenementen.

De Bobcat Egalisator is primair ontworpen voor gecontroleerde nivellering en egalisatie in de groensector, zowel voorwaarts als achterwaarts. Hij is voorzien van een zeef voor het desgewenst uitzeven van bijvoorbeeld stenen, kluiten, wortels of zode(resten). Verder heeft de tool een messenset waarbij de zode of storende laag tot negen centimeter diep kan worden losgetrokken. Uiteraard heeft hij egalisatiebalken om kluiten te verkruimelen en het land uit te vlakken. Daarmee is het een relatief eenvoudige tool om op projecten snel een terrein zaaiklaar te maken zonder dat je met de beperkingen van een trekker met schuifcombinatie zit.

De bak kan desgewenst ook worden gebruikt als een laadbak voor het vervoeren van materiaal naar het werkterrein of het laden of verzetten van stijve grond. De Egalisator is leverbaar in versies van 1,20 en 2,00 meter. Er waren natuurlijk ook de wedstrijden met de gehele nationale en internationale top. Waaronder weer menig cumelabedrijf in actie en de legendarische Amerikaanse Puller The General Stage IV van Gardner Stone. Deze machine, uitgerust met 4 Lycoming T55 turbines, goed voor ca14.000 pk was in 1994 ook al eens te gast op een wedstrijd op de Flevohof. Maar is nog steeds imposant.