GroenTechniek Holland: volop uitdagingen aan te gaan

Ruim 17.500 professionals werkzaam in de groene openbare ruimte passeerden van 10 tot en met 12 september de entree tijdens het tweejaarlijkse vakevenement GroenTechniek Holland in Biddinghuizen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de ruim 16.000 bezoekers in 2017 tijdens de derde editie. Ruim 170 deelnemers presenteerden meer dan 4000 machines van ruim 450 merken. Met veel nieuws voor de grote uitdagingen die aan te gaan zijn.

  • berg.jpg

    Weerman Reinier van den Berg waarschuwde voor vaker voorkomende lange droge periodes met extreme temperaturen. Dat in combinatie met heftiger regenval als het regent en de daaraan gekoppelde opdracht water langer en beter vast te houden.

De inleidende speech van weerman en duurzaam ondernemer Reinier van den Berg was veelzeggend voor wat er op onze sector afkomst. Van den Berg gaf aan dat we niet alleen het CO2 probleem en de klimaatverandering moeten gaan beheersen door allerlei maatregelen, maar dat we er ook wat aan kunnen en moeten doen door meer CO2 uit de atmosfeer te halen, oftewel wereldwijd massaal bomen en groen te planten.

Water bufferen

Voor de korte termijn gaf hij aan dat we vaker te maken krijgen met lange droge, en hete, perioden in combinatie met - als het regent - heviger regenval. Dat betekent dat we naar een nieuw waterbeheersingssysteem toe moeten waarin we water bufferen in plaats van afvoeren. Die factoren geven precies aan waar we met z’n allen mee aan de slag gaan. CO2-armer, milieuvriendelijker met in de toekomst eerder meer dan minder groen.

Erwin Ros, voorzitter van de Fedecom, gaf aan dat door bij alle huishoudens vier stoeptegels te vervangen door groen we zo al 250 hectare winnen. Het zit in vele details, van klein bij burgers om de hoek tot grootschaliger groenbeheer in steden, industrieterreinen en natuur. Voor alle sectoren beweegt de techniek volop mee. En dus is het logisch dat er ook dit jaar weer veel nieuws te zien was op Groen Techniek Holland. U heeft het vast allemaal gezien.