GroeNoord neemt Jan de Winkel over

Het dealernetwerk van John Deere wordt weer iets kleiner. Afgelopen week kondigde GroeNoord aan dat ze collega-dealer Jan de Winkel overnemen. Door deze verdere concentratie van dealers heeft het bedrijf ook besloten het verkoopkantoor in Nederland te sluiten.

 

Met de overname van Jan de Winkel groeit GroeNoord naar een bedrijf met 19 vestigingen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland. Daarmee verzorgen zij nu de verkoop van John Deere tractoren en machines voor een groot deel van Noord- en Oost-Nederland.

De overname van Jan de Winkel zal voor het personeel van dit bedrijf geen consequenties hebben. Alle medewerkers behouden hun functie binnen GroeNoord waaronder ook huidig eigenaar Jan de Winkel. Hij krijgt binnen GroeNoord de leiding over de verkoop van landbouwmachines in het oosten van Nederland. In totaal heeft dit bedrijf nu 280 werknemers.

De overname van Jan de Winkel door GroeNoord past volledig in de strategie van John Deere die naar een beperkt aantal grote dealers per land wil. Door een aantal fusies en overnames de laatste jaren zijn er nu nog vijf grote dealerbedrijven over die voor een groot deel rechtstreeks zaken doen met John Deere. Tegelijk hebben deze bedrijven door hun omvang de mogelijkheid om zich meer te specialiseren en klanten te ondersteunen bij nieuwe ontwikkelingen zoals precisieslandbouw en nieuwe technieken zoals het gebruik van GPS.

Onder meer als gevolg van deze fusie heeft John Deere besloten het verkoop ondersteunende kantoor in Horst te sluiten. De marketing en verkoopadministratie wordt een gecentraliseerde functie binnen John Deere Walldorf Duitsland. De buitendienstmedewerkers die nu nog dealerondersteunend werken gaan dit doen vanaf hun thuisadres.