Geen uitstel voertuigeisen

Er komt geen overgangsperiode voor de invoering van de nieuwe goedkeuringseisen voor getrokken landbouwvoertuigen. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deze week laten weten aan Fedecom. Het betekent dat alle nieuwe voertuigen in elk geval voorzien moeten zijn van een dubbelwerkend remsysteem.

 

  • Deutz met kenteken.JPG

    Vanaf 1 januari moeten alle getrokken voertuigen onder andere zijn voorzien van een dubbelwerkend remsysteem.

Het verzoek tot het instellen van een overgangstermijn was ingediend door de Fedecom omdat veel fabrikanten dachten dat door het uitstel van het invoeren van een kenteken deze wetgeving ook uitgesteld werd. Het betreft echter een Europese verordening en Nederland is verplicht deze in te voeren. Het betekent dat alle getrokken voertuigen voorzien moeten zijn van een dubbelwerkend remsysteem. In de loonwerksector meestal geen probleem omdat veel bedrijven al tractoren hebben met daarop een luchtremsysteem. In de agrarische sector is dit veel minder het geval en vooral daar leidt het tot problemen.

Fabrikanten van bijvoorbeeld kippers, opraapwagens of mesttanks moeten nu hun voertuigen uitrusten met dit systeem om problemen in de toekomst te voorkomen.  Zij vrezen vooral aansprakelijkheidsstelling als er een ongeluk gebeurt en een na 1 januari uitgeleverd voertuig is niet voorzien van een dubbelwerkend remsysteem.

Meer over dit onderwerp is terug te vinden in Grondig 2