Gebr Tolenaars komt met Fish Protector

Stroboscooplampen met flitslicht, daaruit bestaat de nieuwe innovatie van Gebr Tolenaars. Een vernuftige manier om vissen te verjagen zonder dat het werk daardoor belemmerd wordt. Ze kunnen zowel op de maaiboot als op de maaikorf gebruikt worden. 

Op een visvriendelijke manier de watergangen maaien. Daarvoor ontwikkelde Gebr Tolenaars de Fish Protector MK-01. "We hebben dit mede bedacht omdat hier best veel vragen over kwamen vanuit ecologen", licht Sander Tolenaars toe. Dat het nodig is blijkt wel uit hun toelichting. "Te vaak zien we vissen in onze maaimachines en op de kant, ondanks de aangepaste ecologische protocollen." 

Knipperende lampen
Het vernuft van de innovatie zit in de betrekkelijke eenvoud. Zo bestaat de oplossing uit stroboscooplampen met flitslicht die gemonteerd kunnen worden op machines. Op de maaikorf worden vier Fish Protectors geplaatst, links en rechts op de middenkolom en links en rechts aan de uiteinden van de korf. Het systeem kan ook op de maaiboot ingezet worden. Dan worden de lampen verzonken in de romp. 

"Stroboscooplampen en flitslicht is een bewezen manier om vissen te weren." Het werkt omdat vissen een natuurlijke afkeer hebben van feil en onvoorspelbaar knipperend licht. Het grote voordeel is dat er met gebruik van de lichten er in een maaironde meer uit de watergangen gemaaid kan worden waardoor, volgens de Gebr Tolenaars, er een maaironde minder nodig is.