Fotoreportage: De Groene Sector Vakbeurs weer in trek

De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg is met circa 18.000 bezoekers wederom goed bezocht. De traditionele start van het groenseizoen leverde niet veel grote primeurs op, maar liet weer breed zien welke nieuwe ontwikkelingen de standhouders aanbieden en wat er allemaal speelt.

 • husqvarna.JPG

  De Husqvarna Automower 535 AWD kan dankzij de Husqvarna EPOS-technologie zonder begrenzingslus maaien met een hoge precisie van twee centimeter. EPOS werkt met een combinatie van bestaande GPS-satellietnavigatie en een Husqvarna-basisstation.
 • europe .JPG

  Europe chippers toonde deze nieuwe EC 640 met 45x45 cm invoeropening,, kraaninvoer en 150 pk CAT C 4.4 motor om zo de trekker te ontzien. Deze is ook in aftakasuitvoering leverbaar.
 • empass.JPG

  Empass toonde niet alleen deze doorontwikkeling van de bestaande heetwater-onkruidbeheer-unit maar ook een lans om met heet water eikenprocessierupsen te bestrijden.
 • fiat el.JPG

  Fiat Bedrijfswagens gebruikte de beurs om de officiële introductie van de volledig elektrische Ducato-bedrijfswagen, die in de loop van dit jaar zal plaatsvinden, aan te kondigen. Daarnaast promootte het merk natuurlijk de nieuwe negentraps automaatbak in combinatie met bekende dieseltechniek.
 • doorzaai .JPG

  Inspelend op de droge, warme zomers troonde Othmerding deze 79 centimeter brede en 280 kilo zware Stroll-doorzaaicombinatie. De machine, die specifiek is ontwikkeld voor kleinere en lastig bereikbare grasvelden, wordt elektrisch aangedreven vanuit een accu of via het lichtnet.
 • alltech.JPG

  Weedcontrol gaat verder met de Alltrec 4810T, een honderd procent elektrische werktuigdrager. Het bedrijf toonde de machine nu met een elektrische onkruidborstel en met een elektrisch maaidek.
 • nimos.JPG

  Nimos zet in op puur elektrisch. Deze Posi-Trac is voorzien van loodaccu’s. Volgens Nimos is dat een relatief goedkoop en duurzame oplossing. Vanwege de zes tot acht uur oplaadtijd is Nimos ook bezig met lithium-ionoplossingen.
 • new holland .JPG

  Naast nuttig hoort mooi ook bij de groensector. New Holland toonde met de Boomer 25 niet alleen een belangrijke uitbreiding naar beneden, maar toonde ook deze Boomer in Blue Power-uitvoering. Samen met de VGM-compactkipper was het een echte aandachttrekker.
 • middelbos .JPG

  Middelbos peilde niet alleen de belangstelling voor de binnenbandloze Michelin X Turf, maar toonde ook dezeSafetytrim wielmoer beveiliging,. Middelbos registreert de laatste tijd een grotere belangstelling voor deze oplossing.
 • norcar.JPG

  Het aanbod van compacte knikladers neemt toe. Deze Scandinavische Norcar probeert een plek te verwerven met de combinatie van degelijkheid en vooral een hoog hefvermogen dankzij een heel ver naar achteren geplaatst hefframe.
 • stihl .JPG

  Uiteraard ook even naar demo’s kijken. Stihl had geregeld een mooie demo met veel aandacht voor zijn nieuwste generaties accubladblazers en -kettingzagen. Gelukkig was er ook aandacht voor het motorische werk, zoals deze krachtpatser met XXL-zaagblad.

Mede door het groeiende aantal exposanten - dit jaar waren dat er 326 - was de beurs groter dan de voorgaande edities. De ruimtes om de bekende zeven hallen werden ook gebruikt en de branchevereniging VHG vierde een goed bezocht honderdjarig jubileum.

Geen nieuwe trends

De trends waren gelijk aan die van voorgaande jaren. Denk aan een doorzettende elektrificatie en aandacht voor onkruidbestrijding op verhardingen en natuurlijk de eikenprocessierups. Daarbij was er dit keer ook meer aandacht voor de wens naar vergroening van stedelijke gebieden en het omgaan met warme, droge zomers. Standhouders en seminars speelden daarop in. Husqvarna won de innovatieprijs met zijn GPS-robotmaaier, waarmee het te maaien oppervlak niet hoeft te worden afgezet.

Voor de volgende editie, die van 12 tot en met 14 januari 2021 zal worden gehouden, hebben zich inmiddels al veel standhouders aangemeld. Enkele zaken hebben we er uitgepikt.