Elektronische mestbon

Rovecom heeft een elektronische mestbon ontwikkeld die is goedgekeurd door RVO en NVWA. De applicatie werkt met het MiMIS administratiepakket van Rovecom, maar is volgens de fabrikant ook te koppelen met alle andere pakketten. Het scheelt heel veel papierwerk.

Het elektronisch Vervoerbewijs Dierlijke Mest (eVDM) is gebouwd door Rovecom en maakt het gebruik van de papieren mestbon overbodig. In plaats daarvan komt een tablet of mobiele telefoon met internetverbinding en touch screen. Op het scherm kan de chauffeur dan vanuit het klantenbestand alle gegevens oproepen en automatisch invullen op de elektronische mestbon. De handtekening kan daarna met een  pen op het scherm worden gezet. Vergelijkbaar met het tekenen voor ontvangst van een pakje. Voor controle-doeleinden kan de chauffeur ook een pdf maken van de bon en deze tonen als daarom wordt gevraagd.

Zodra een vracht is afgerond gaat er automatisch een bericht naar kantoor en kan dit in de administratie worden verwerkt. Door een koppeling aan het mestpakket, kunnen de gegevens ook automatisch worden gecombineerd. Zodra de monsteruitslag binnen is, kan deze worden gekoppeld en zijn alle gegevens klaar voor verzending naar RVO. Een voordeel voor het bedrijf is tevens dat alle bonnen gelijk digitaal zijn vastgelegd. Dit scheelt een stapel papier en maakt zoeken eenvoudiger. Ook is verwerken mogelijk zonder dat de chauffeur langs het kantoor hoeft te komen, om de getekende mestbonnen af te leveren.

Het eVDM werkt automatisch met het MiMIS mest administratiepakket van Rovecom, maar kan ook gekoppeld worden aan andere systemen. Daarvoor is een API data protocol) ontwikkeld, waarmee het eVDM bereikbaar is voor derden. 

Datahub

Op termijn wil Rovecom het systeem nog graag verder automatiseren. Ze denken aan een soort datahub waar iedereen zijn gegevens kan delen. Als instanties en bedrijven als RVO, NVWA, onafhankelijke monsternemende organisaties, laboratoria, afnemers, leveranciers, vervoerders en andere betrokken partijen daarin deelnemen dan zou alle informatie veel sneller bij iedereen bekend kunnen zijn en er veel meer transparantie komen. Berekend is dat de hele mestregistratie van 30 naar 17 dagen zou kunnen. In het hele administratieve proces zou dit volgens Rovecom wel 3,5 miljoen euro kunnen besparen. Gemiddeld al 7500 euro per intermediair.

Meer informatie op: www.evdm.nl

(artikel aangepast op 5 nov)