Elektrische wiellader, stage V en Mancel op de Sima

De roep om machines die steeds meer rekening houden met het milieu en de bodem was terug te zien op de grootste internationale werktuigenbeurs, de Sima, Hoewel de eindstand tegelijkertijd onderstreepte dat het hoogst haalbare in trekkers voor nu een stage V motor is. Iets wat door diverse mechanisatiebedrijven met trots werd getoond als zijnde nieuw. De elektrische verreiker van Faresin was tegen die achtergrond een verademing. Ook was er een heel nieuw merk trekker, de Mancel, en graafmachine te bewonderen, de Scoop.  

 

 • fendt.JPG

  De nieuwe Fendt 938 Vario MT. De tracks dragen bij aan een lagere belasting van de bodem.
 • faresin electr.JPG

  De elektrische knikgestuurde wiellader van Faresin, waarover op de Bauma meer verteld gaat worden
 • electrisch.JPG

  Het oplaadpunt voor de wiellader van Faresin. Vaak wordt de infrastructuur rondom de machines genoemd als argument om nog niet op elektriciteit over te stappen.
 • methaan 2.JPG

  De methaantrekker van New Holland. Meer dan een prototype, maar nog niet op de markt verkrijgbaar, aldus New Holland.
 • bumper zuidberg.JPG

  Zuidberg neemt de trekkerbumper mee naar Frankrijk. In de eerste dagen was de belangstelling nog niet groot.
 • scoop mancel.JPG

  Scoop is eveneens een nieuw merk wat zijn intrede deed op de Sima
 • kuhn maxima 3e.JPG

  Kuhn kwam met een een slimme, elektrisch aangestuurde zaaimachine naar de Sima.
 • maxima 3.JPG

  Nieuw aan deze machine is de elektrische aandrijving. Daarmee wordt een volgende stap gezet in de precisielandbouw. De machine is vanaf nu ook in Nederland verkrijgbaar.
 • JDPS_PowerTech_PSS_13.6L_industrial Stage V engine.jpg

  John Deere gebruikte de Sima om nieuwe motorblokken te laten zien, waarbij vooral gekeken is naar gewichtsbesparing en hogere vermogens.
Al in november werden de belangrijkste noviteiten van de Sima beloond met goud, zilver of brons. Toen werd nog de hoop uitgesproken dat het moment van indienen en jurering te ver voor het openen van de beurs lag om grotere innovaties te lokken. Dit bleek maar deels waar te zijn. Hoewel navraag leerde dat de industrie wel degelijk nog een aantal noviteiten in petto heeft bewaren veel bedrijven die tot de Agritechnica 2019. Dat zet Sima meteen op z’n plek. Te laat, na de Eima Bologna, en te vroeg als springplank naar de Agritechnica toe. Daarmee is het vooral een belangrijke relatiebeurs. In dat licht is het logisch dat het aantal wereldprimeurs beperkt is. 

Stage V


Vanaf 1 januari 2019 moeten in Europa bijna alle non-road machines voldoen aan Stage V. Voor de categorie 0-56 kW, en boven de 130 kW, is de ingangsdatum 1 januari 2019. De ingangsdatum voor de categorie 56–130 kW is januari 2020. Als resultaat daarvan zagen we op de Sima meerdere Stage V motoren. Zo presenteerde bijvoorbeeld John Deere naast een range Stage V motoren de nieuwe stage V PowerTech 13.6L motor. Hierbij heeft John Deere zich gefocust op gewichtsbesparing en hogere vermogens. Er zijn twee varianten, een 400 tot 550 pk, en een 525 tot 685 pk versie. Het blok weegt slechts 1.488 kg.

De nieuwe krachtbron van Deere voldoet aan de Stage V emissienorm middels een dieselpartikelfilter, dieseloxidatiekatalysator en SCR. FPT toonde een gehele range Stage V motoren. Bij MF stond de 7719 S in het voetlicht. Deze is voorzien van een 6,6 liter stage V Agco (sisu) motor. Nieuw was ook de Case IH Versum eveneens met een FPT  stage V motor.

Nieuw trekkermerk

 
De noviteit van de beurs is het Franse trekkermerk Mancel van de YTO Groep. De trekker wordt gebouwd door YTO in de transmissiefabriek in Saint-Dizier.(voorheen Case IH en Argo). Het lokte de vraag uit of de markt wel behoefte heeft aan nog een merk. Zelf ziet Mancel nog ruimte op de Franse markt en hoopt van daaruit ook de rest van Europe te gaan veroveren.

Met de introductie van een puur Franse trekker, hopen ze hetgeen te bereiken wat met een Chinees merk niet zou lukken. Mancel maakt veel gebruik van bekende Westerse componenten. Zo is er een FPT motor, geveerde vooras van Carraro, MX fronthef, Pateer hefcomponenten en Bosch elektronica. De transmissie biedt naar keuze een 16V/12A of 32V/24A bak met 4 powershifttrappen. Er zijn 2 aftakassnelheden (540/1000 tpm) en load sensing hydrauliek (128 l/min). In eerste instantie kent de serie, modellen met vermogens van 110 tot 145 pk. Vanaf 2020 is de trekker in Frankrijk te koop. 

 
Een andere trend die bij zowel bij CNH als Fendt nadrukkelijk aanwezig is, is de zorg voor de bodem. De tracks kunnen rekenen op steeds meer belangstelling. Fendt presenteerde dan ook, in navolging van Case IH, een trekker die aan de achterkant van rupsen voorzien is. Bij Fendt rekenen ze er overigens wel op met de E100 Vario op korte termijn een kleinere volledig elektrische trekker te kunnen laten zien. 

Electrische knikgestuurde wiellader

 
Ook was er nog een paar hele nieuwe producten te bewonderen, zoals de volledig elektronische knikgestuurde Faresin wiellader. Faresin claimt het eerste bedrijf te zijn, in de agrarische sector, die iets dergelijks laat zien. De machine werd gebouwd op het chassis van 6.26 verreiker. De machine heeft een maximum snelheid van 15 kilometer per uur, een hoofdbatterij van 80 Volt en een hef capaciteit van 2.600 kilo. De grote lancering van de machine vindt plaats op de Bauma in april.  
 
Als we dan toch aan het laden zijn: Met het nieuwe type ‘9080’ geeft Weidemann aan ook te willen meedoen in het grote segment van de wielladers. Deze 10,7 tonner is uitgerust met een 136 pk Deutz-viercilinder motor. Het hefvermogen is maximaal 5,2 ton, de bakhoogte maximaal 4,3 meter.
 
Nationalisme 
 
De Franse Sima illustreerde ten slotte dat scoren in Frankrijk vooral gebeurt via het aanspreken van het gevoel van nationalisme. Dat doet YTO via een pure Franse trekker, maar het Indiase BKT zette in op een samenwerking met de Franse oud-voetballer Youri Djorkaeff (the snake) om het merk te promoten. Tegelijk kondigde het bedrijf aan in de buurt van Milaan een vestiging te openen om zo de Europese markt nog beter te kunnen bedienen.   

Uiteindelijk kon de Sima, ondanks concurrentie van het mooie weer, rekenen op een warme belangstelling. Los van het internationale krachtenspel tussen de verschillende beurzen blijft de Sima voor de Fransen hun thuis beurs.