Eerste Digitroll op bijzondere zaaimachine

De eerste sensoren van het Hongaarse Digitroll werden vrijdag 12 juli vrij spectaculair voorgesteld aan de pers. Gemonteerd op een zaaimachine met een werkbreedte van bijna 36 meter, bestemd voor de onderzaai van maïs, kon de machine meteen laten zien wat ze waard is. De machine ontstond uit een samenwerking tussen loonbedrijf Kees Mulder, dealer Verhoef en Homburg Holland. De laatste is sinds begin juli officieel importeur van Digitroll in Nederland en België. 

 • homburg 5.JPG

  Met een snelheid van 10 kilometer per uur en een werkbreedte van bijna 36 meter is een hectare snel ingezaaid.
 • homburg 4.JPG

  Naast deze twee schermen hangt er nog een extra scherm in de cabine, waarop de doorstroom van zaad nog beter te zien is. Groen betekent goed, geel er is vervuiling, blauw een update en rood is een verstopping.
 • homburg 6.JPG

  De koppeling met BlackEye Can kan ook gebruikt worden om kunstmest toe te passen. Het systeem werkt via Isobus of kan via bluetooth en een app draaien op een IOS-systeem.
 • homburg 1.JPG

  In combinatie met de X-line module monitort de BlackEye Can Sensor de doorstroming van het zaaizaad.
 • homburg 3.JPG

  Met een blazer van Väderstad worden de zaden gelijkmatig verdeeld.
 • BlackEye Seed Counter ... by Digitroll

 • Snelle oplossing voor onderzaai in maïs

 • homburg 2.JPG

  Een spuitmachine werd omgebouwd speciaal voor het inzaaien van een vanggewas onder maïs.

De maïs staat al meer dan een meter hoog, maar toch slaagt de zaaimachine, van Loonbedrijf Kees Mulder, en dealer Verhoef en Homburg Holland, er in om met ongeveer 10 kilometer per uur doorheen te rijden. Een snelheid waarop prima graszaad onder de maïs gezaaid kan worden, aldus Verhoef. "We hebben vorig jaar al wel gezien dat na het hakselen van de maïs er op sommige plaatsen een bedje gras tevoorschijn kwam."

Grootste capcaiteit

De zaaimachine is eigenlijk een omgebouwde John Deere veldspuit. Pas een week eerder werden de sproeiers eraf gehaald. Mede om het gewicht aan de boom te beperken. Oorspronkelijk was het plan om iets te maken wat weer snel omgebouwd kon worden tot een veldspuit. Nu heeft Mulder echter de keus gemaakt om de machine met een werkbreedte van 35,35 meter alleen voor de onderzaai van maïs in te zetten. Rekening houdend met de snelheid kan de machine 30 hectare per uur aan. "De machine heeft de hoogste capaciteit van Nederland", zegt Geert-Jan Giesberts, productspecialist precisielandbouw bij Homburg.

Iets anders wat Mulder wilde was in het donker werken en daarvoor heeft hij een zaaimonitor nodig. "Je ziet niets dus dan is dat noodzakelijk", zegt Giesberts. Daarvoor werd de universele Digitroll zaaimonitor op de machine gebouwd. Om dat te kunnen doen zijn de BlackEye Can sensoren nodig in combinatie met de Xeedgate en de X-line module. De sensoren zijn van Hongaarse makelaardij.

Sinds begin juli is Homburg Nederland importeur hiervan. Ze vallen vooral op omdat ze beter tegen stof kunnen, wat in Hongarije een groot probleem is, dan andere sensoren. "Als het licht wegvalt kan hij toch blijven tellen. Wat we stofcompensatie noemen", zegt de specialist precisielandbouw. Uiteindelijk moet ook deze sensor een keer schoongemaakt worden, maar het aantal storingen is aanzienlijk minder, claimt Homburg Holland. 

Goede doorstroming

De techniek is vooral bestemd om een goede doorstroming van zaaizaad te garanderen. Om dat te doen zijn er vijf meldingen op het scherm mogelijk en vier in de led-kleuren. Hierbij staat geel voor vervuild, blauw voor update, rood voor geen flow of een verstopping en groen is goed. Daarnaast kan het scherm laten zien wanneer er sprake is van over- of onderdosering. 

Als het gaat over graszaad dan wordt er gewerkt met een zogenaamde bulk verdeelkop (drills). Daar zitten de sensoren omheen. Ook is er de mogelijkheid om zaadper stuk te monitoren (planters). Vooral bij duurdere teelten is dat aantrekkelijk. In eerste instantie ziet Homburg Nederland vooral goede kansen voor het systeem als verstoppingscontrole. Dan hangt er ook een lager prijskaartje aan onder meer de BlackEye Can sensor. 

Voor het systeem zoals toegepast op de zaaimachine geldt dat een sensor 174 euro kost. Een indicatie voor een compleet XeedSYSTEEM (blokkering, telling, over/onderdosering) voor ISOBUS of iPAD op een zaaikop is 3.600 euro. Uitgaande van acht sensoren. Twee zaaikoppen, met 24 sensoren kost bij benadering 6.600 euro. Een indicatie Seedmaster Integra blokkering detectie: 3.510 euro voor een systeem 32 rijen compleet met Seedmaster Integra monitor.

Op de Agritechnica volgen nog meer noviteiten. Ondertussen heeft de bijzondere zaaimachine de eerste 600 hectare achter de rug. De komenden dagen blijft het druk voor de machine, die in korte tijd veel kilometers moet maken. Daarna is de maïs te hoog en kan de machine weer de schuur in.