Droogte hét gesprek op ADD

Zo’n 8.000 bezoekers kwamen woensdag naar Westmaas voor de elfde editie van de Aardappeldemodag. Hoewel bijpraten met sectorgenoten de belangrijkste functie van deze gemoedelijke beurs, waren er ook enkele mechanisatieprimeurs te vinden.

 

 • IMG_4926 (Klein).jpeg

  DeWulf heeft een nieuwe overlaadwagen gemaakt. Een compacte combinatie die eventueel met een dieselgenerator kan worden aangedreven.
 • IMG_4730 (Klein).jpeg

  Hack heeft zijn overlaadwagen verder verbeterd en demonstreerde de nieuwe versie op de Aardappeldemodagen.
 • IMG_4650 (Klein).jpeg

  AVR heeft een nieuwe tweerijige wagenrooier. Deze heeft veel onderdelen van de zelfrijder.
 • IMG_4612 (Klein).jpeg

  Precision Makers presenteerde zijn systeem om tijdens de oogst de opbrengs te bepalen. Door de droogte die jaar zeer nauwkeurig.
 • IMG_4748 (Klein).jpeg

  Door de droge omstandigheden was het rooien een makkelijke opdracht. Dat was in het verleden wel eens anders.

De gesprekken tijdens de Aardappeldemodag gingen vooral over de effecten van de droogte. Los van de kilo’s die er niet komen – de eerste schattingen gaan uit van een gemiddeld 25 procent lagere opbrengst– zijn er zorgen over de kwaliteit. In veel percelen zit doorwas en de aardappelen die al volledig gestopt zijn met groeien, hebben een hoog onderwatergewicht, wat de kans op beschadigingen en stootblauw bij de oogst vergroot.  

Op het perceel met de rooidemonstaties draaiden grotendeels bekende machines. Een van de beursprimeurs was een nieuwe wagenrooier van AVR, de Lynx.. De tweerijige machine is uitgerust met de Varioweb reinigingsmodule van de Puma en heeft een traploos instelbare bypassband waarmee je de axiaalrollen (deels) kunt omzeilen voor een minder agressieve reiniging.

Op het overlaadterrein was de nieuwe overlaadwagen van DeWulf voor het eerst in actie te zien. De Field Loader 240 is een compacte overlaadcombinatie, die snel te verplaatsen is en voorzien is van een vierdelige afvoerelevator, die diep in de vrachtwagen kan reiken en 120 graden kan zwenken. Optioneel is er een gestuurde as en een dieselgenerator.