CNH sluit aan bij Dataconnect

Net voor de Agritechnica heeft CNH laten weten aan te sluiten bij Dataconnect. Dit is een initiatief van Claas, John Deere en 365Farmnet om het uitwisselen van gegevens tussen machines onderling en de thuiscomputers mogelijk te maken. Het unieke is dat vijf grote merken nu hebben afgesproken dat ze deze data uitwisselbaar maken.

 

  • Dataconnect gezamenlijk.JPG

    Vier merken trekkers
    Alt Text: 
    Vier merken trekkers
    Door de samenwerking is het makkelijker om verschillende merken machines te combineren in een managementsysteem.

Voor de gebruikers van verschillende merken machines en dat zijn de meesten, is dit een grote stap voorwaarts. Het initiatief is begonnen bij John Deere en Claas die samen met 365Farmnet tot de conclusie kwamen dat het gebruik van fleetmanagment software niet op gang zou komen als machines alleen in het eigen systeem uit te lezen zijn. Want dat betekent dat bedrijven voor elk merk dat ze op het veld hebben een eigen softwaresysteem moeten gebruiken om op kantoor gegevens te bekijken.

Alle managmentsystemen

Wat de bedrijven nu hebben afgesproken is dat ze deze data allemaal op dezelfde manier op slaan en zo simpel in te lezen zijn in de verschillende managementsystemen. Dit betekent dat je of je nu 365Farmnet, het John Deere operations center, het Claas telematics systeem of AFS connect van Case, myPLM van New Holland of S-tech voor Steyr gebruikt, je kunt in al deze systemen ook de gegevens van de machines van de andere merken uitlezen. In eerste instantie gaat het nog om een beperkt aantal gegevens zoals plaats waar de machine zich bevindt, actuele status en motorgegevens. De bedoeling is om de komende jaren voor alle data die je kunt uitwisselen uniforme afspraken te maken, zodat ze altijd op elk platform uitleesbaar zijn.

Door deze gegevens uniform vast te leggen, kunnen softwareontwikkelaars ook veel makkelijker verder werken met deze gegevens. Denk aan een ontwikkelaar van een tijdsregistratiemodule die nu eenvoudig kan inbouwen dat een werk start als een machine zich op een perceel bevindt.

De initiatiefnemers verwachten en hopen dat de komende maanden zich nog meer merken aan zullen sluiten bij Dataconnect. Dit om te komen tot een uniform systeem dat het werkelijk mogelijk maakt om met de data van machines te gaan werken.