Breed Drone aanbod op demodag

Op 11 april was in Marknesse de tweede Nationale Drones Demonstratie Dag (NDDD). Tijdens deze dag lieten aanbieders zien welke producten en diensten voor precisielandbouw ze te bieden hebben, met speciale aandacht voor het gebruik van drones. De dag gaf een goed beeld van de huidige en toekomstige mogelijkheden. 

 • 01 (Small).jpg

  Jan Theeven zet zijn DJI Matrice 600 Pro aan de grond. Onder de drone is de blauwe kop te zien van de Medusa gammaspectrometer.
 • 02 (Small).jpg

  Dronewerker Leks Bolderdijk heeft de eBee gelanceerd. De Dronewerkers vormen een landelijk netwerk met deze drones.
 • 03 (Small).jpg

  De Boreal drone wordt met een katapult via een stellage gelanceerd. Aan boord een experimentele bodemvochtsensor op basis van gps signalen.
 • 04 (Small).jpg

  DJI is marktleider op het gebied van drones. De Nederlandse regelgeving voorkomt dat deze M1 spuitdrone hier aan de slag kan.
 • 05 (Small).jpg

  Delair vliegt met drones en kan de gegevens invoeren in het precisielandbouwsysteem van John Deere.

De Nationale Drones Demonstratie Dag werd georganiseerd door Aerovision in opdracht van Capigi, op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Capigi is een internationaal netwerk voor mensen die werken met geo-informatie in de landbouw. Doel van Capigi is om beleidsmakers, onderzoekers, ontwikkelaars en gebruikers bij elkaar te brengen, om zo het gebruik van geo-informatie in de landbouw naar een hoger plan te tillen. De dag trok naar schatting ongeveer 80 bezoekers. Veel boeren gaven waarschijnlijk de voorkeur aan het werk op het land

De demonstratie was in de eerste plaats een informatie dag. Op het terrein meerdere stands met leveranciers van diensten, zoals sensing services en advies, en producten, zoals drones en sensoren.

Marktleider

Een opvallende Drone was te zien bij DroneLand, onder meer dealer van marktleider DJI. Zij demonstreerden de Inspire 2 quadrocopter. Die wordt in de landbouw niet veel toegepast, maar is voor fotografie en video zeer geschikt. In de landbouw is de Matrice 200 meer gangbaar, met een iets langere vliegtijd. DroneLand verzorgt ook opleidingen voor piloten.

Een andere bouwer is Custom Drone, een bedrijf dat drones op maat levert. Het stond er met de Solid X4 Agri inspectiedrone. Blikvanger was echter de DJI M1 spuitdrone, met acht rotoren, een 15 liter tankje en vier spuitdoppen. Bespuitingen vanuit de lucht zijn in Nederland echter niet toegestaan. 

De Dronewerkers vlogen met de eBee fixed wing drone. De Dronewerkers vormen een samenwerkingsverband, met een landelijke dekking van dronevluchten. In de meeste gevallen vliegen ze met spectraal camera’s, nu vloog Bert Rijk van Aurea Imaging met een experimentele warmtecamera voor het in kaart brengen van droogte. Met één vlucht kan hij ongeveer 50 hectare in beeld brengen. De Dronewerkers willen toe naar een pakket voor de akkerbouwer, waarin ze niet alleen de data van de dronevlucht aanbieden, maar deze data analyseren en verwerken tot een taakkaart. De akkerbouwer of loonwerker kan hiermee plaats specifiek werken.

De laatste demonstratievlucht was van het Franse L’Avion Jaune, met een Boreal drone. Deze heeft een spanwijdte van maar liefst vier meter en is geschikt voor het maken van opnamen van grote oppervlakten. Hij kan per dag maar liefst 200 km2 scannen. De drone was hier uitgerust met een experimentele bodemvochtsensor, die werkt aan de hand van rechtstreeks opgevangen GNSS signalen en signalen teruggekaatst door het aardoppervlak. Uit het verschil tussen deze twee bepaalt een algoritme het vochtgehalte.