Bijzonder jubileum. Vijftig jaar bietencampagne

Na vijftig jaar bietencampagne laadde Tamme Smit op 11 januari voor de laatste keer suikerbieten. Voor zijn collega's het moment om hem in het zonnetje te zetten. Niet alleen de kraan werd feestelijk versierd, ook de vrachtwagen moest eraan geloven. Als kers op de taart wachtte Smit nog een feestelijk onthaal bij Suiker Unie.

 • 50 jr 2.jpg

  Smit laadt voor de laatste keer bieten. Dat gebeurt met een feestelijk versierde kraan. In 1970 werden de eerste bieten door hem geladen en op 11 januari 2020 deed hij dit voor het laatst.
 • 50 jr 1.jpg

  Tamme Smit viert een bijzonder jubileum: vijftig jaar bietencampagne
 • 50 jr 3.jpg

  Smit was werkzaam bij onder andere Slager Westeremden en Meijer Siddeburen.
 • 50 jr 4.JPG

  Een gezellig afscheid waarbij collega’s, oud-collega's, werkgevers, bietenagenten, chauffeurs, familie en vrienden aanwezig waren.
 • 50 jr biet.jpg

  Na het laden en het afscheid vertrok Smit met de versierde vrachtwagen naar de fabriek van Suiker Unie. Ook daar werd hij feestelijk met spandoeken onthaald.

Van 1970 tot seizoen 2019/2020 draaide Smit mee tijdens de suikerbietencampagne voor de Suiker Unie, waarbij hij vele miljoenen tonnen in het Noorden laadde. Als jongen van zestien draaide hij op een kraantje, gemonteerd achterop de trekker, waarna al snel de eerste hydraulische kraan in gebruik werd genomen. Carlo Pesci, Warinski, John Deere, Atlas, Akerman en Volvo waren de machines waarmee hij in die jaren iedere campagne weer vakkundig de bieten laadde.

Een dergelijk jubileum blijkt toch behoorlijk bijzonder te zijn en komt niet vaak voor. "Een bietenploeg moet bestaan uit een aantal mensen die het gedurende een campagne goed met elkaar kan vinden, want de dagen zijn lang en onregelmatig. Elkaar helpen en voor elkaar klaarstaan kenmerkt de mentaliteit van deze mensen", zo klinkt de toelichting op het meewerken aan een bietencampagne. 

De laatste campagne zal Smit niet snel vergeten. Namens iedereen feliciteren wij Smit met dit jubileum. Het afsluiten van de campage is meteen het startschot voor zijn pensionering.