Amazone lanceert AmaTron4 op Amatechnica

Op de thuisbeurs Amatechnica in het Duitse Hasbergen lanceerde Amazone de nieuwe Isobus-terminal AmaTron4. Het gaat hier om een acht-inchscherm met zowel touch/sweepbediening als per drukknop of desgewenst op de multibedieningshendel. De thuisbeurs stond verder vooral in het teken van netwerken, bijpraten en het laatste Agritechnica-nieuws. Met zoals altijd bij Amazone oog voor een mix van nuttig en aangenaam vertier.

 • ceus.JPG

  Amazone blijft inzetten op de schijven, desgewenst gecombineerd met cultivatortanden. Ze zijn naar wens individueel in te zetten of gecombineerd met diverse nabewerkingen, zoals bij de Ceus 5000.
 • pantera.JPG

  De basis van de Pantera blijft gelijk, maar in detail gaan de ontwikkelingen door, zoals bij deze zonnebloemuitvoering met actieve sensorgestuurde gewashoogteregeling en antizwiepregeling.
 • plieg.JPG

  Amazone doet sinds de overname van de ploegenfabriek in Leipzig al weer een flink aantal jaren mee in dit segment. Met die overname van Vogel & Noot claimt het nu voor elke grondsoort een passende ploeg te hebben
 • parade.JPG

  De machinevoorstelling is altijd één van de informatieve hoogtepunten, zoals altijd in stijl onder begeleiding van echte amazones.
 • schluter.JPG

  Oldtimers ontbreken nooit. Je komt dan wel eens aangename verrassingen tegen.
 • auction.JPG

  Nieuw was een Richie Bross-veiling. Niet alleen mooi om mee te maken, maar er werd ook heel serieus geboden door handelaren en eindgebruikers.
 • amatechnica.JPG

  Hart van de ontmoeting was de grote tent met uiteraard veel voor de inwendige mens en ‘s avonds een optreden van een band.
 • kunstmest.JPG

  .Kenmerkend voorbeeld voor de digitale ontwikkelingen is deze 10.000 liter kunstmeststrooier met windmeter om het strooibeeld aan de winkracht en windrichting aan te passen. Dat zou ook wat zijn voor de spuiten.
 • amatron beeld.JPG

  Hier is goed te zien dat je naast de manuele bediening via de knoppen ook het touchscreen kunt gebruiken. Boven de snelkeuzeknoppen voor home, GPS-weergave en machinebediening.
 • amatron4.JPG

  De nieuwe AmaTron4-terminal werd apart uitgelegd in het infocentrum.

Met een amusant filmpje (zie https://youtu.be/GTc_vXGMmkI) - waarin de boer een dag het huishouden doet en de boerin op de trekker stapt, met uiteraard de nieuwe AmaTron4-bediening - laat Amazone op een speelse wijze zien hoe je de nieuwe Amatron4-terminal bedient en wat de mogelijkheden zijn. Kern is een touchscreen dat je net zo bedient als een tablet of iPhone. Aantikken, sweepen, vergroten, het kan allemaal. Je kunt de machine via de touchbediening bedienen, maar desgewenst ook manueel via de knoppen rechts of je zet de bediening op de multibedieningshendel, wat je maar wilt. Er zijn bovenin drie snelkeuzeknoppen voor de functies home, GPS-weergave en machinebediening. Er is een lichtsensor voor het automatisch omschakelen op nachtstand en een knop voor de Isobus-schakeling. Aan de achterzijde zijn er aansluitingen voor GPS-signaal, Canbus, sensorsignaal, video-ingang, service-aansluiting, usb-poorten en desgewenst wifi en Bluetooth per usb. Het grootste nieuws was in dit geval dus in omvang relatief klein en kwam zo in de machine-ring niet groots naar voren. Het past in de verregaande trend van automatisering die Amazone toonde. Denk aan sensoren op spuitbomen met automatische lengtezwiepcorrectie, gewascontour scannen voor de spuitboomhoogteregeling en een weerstation op de kunstmeststrooier om afhankelijk van windsnelheid en -richting de instelling van de strooier aan te passen.