Agritechnica; Wat maakt Grimme digitaler?

Geen grote nieuwe machines dit jaar bij Grimme, maar vooral veel nieuwe digitale snufjes. Zoals een gedeeld Isobus scherm, de mogelijkheid om op afstand met de chauffeur mee te kijken en nog opvallender, de mogelijkheid om extra slimme functies per gebruik te betalen.

 

Een van de vele mogelijkheden die Grimme aan zijn bedieningssoftware heeft toegevoegd is de automatische perceelsherkenning. Dit bekent dat de machine automatisch vaststelt wanneer er op een nieuw perceel wordt gestart en daarvoor dan alles vast legt. Zoals tijd op het perceel, bewerkte oppervlakte en bijvoorbeeld opbrengst. Een loonwerker krijgt zo automatisch alle gegevens die nodig zijn om een rekening op te maken. Zeker als hij in zijn eigen systeem heeft vastgelegd welke percelen aan welke klanten toebehoren.

Betalen per gebruik

Een tweede extra mogelijkheid is de komst van het betalen per gebruik van een elektronische functie. Dat start volgend jaar met de sectiecontrole op de zaaimachine. Klanten die dit niet bij aanschaf aankopen krijgen wel een machine die is voorbereid. Komt een gebruiker op een perceel waar hij het wel handig vindt, bijvoorbeeld doordat het erg gerend is, dan kan hij het tijdelijk in laten schakelen via zijn MyGrimme account. Hij kan dan per dag, week of maand betalen. Grimme verwacht dat hierdoor op termijn toch veel klanten dergelijke systemen gaan gebruiken. Ook bij inruil heeft dit naar verwachting van Jurgen Feld van Grimme voordelen.  “Over een aantal jaren is sectiecontrole waarschijnlijk standaard. Een machine zonder is dan moeilijker te verkopen. Ook als een klant het niet gaat gebruiken is deze nu wel voorbereid en kunnen we het bij inruil gewoon inschakelen. We verwachten dat deze daarna veel beter te verkopen is.”

Gedeeld scherm

Nu machines steeds meer elektronisch aangestuurd worden, neemt ook de behoefte aan schermruimte toe denkt Grimme. Daarvoor hebben ze nu een slim stukje software ontwikkeld om de beelden te delen over twee Isobus schermen. Daarbij kan bijvoorbeeld het standaard Isobus scherm van een trekker worden gebruikt naast het extra scherm. Hetzelfde is mogelijk op bijvoorbeeld een rooier waar een extra scherm gemonteerd kan worden. De oplossing is gepatenteerd door Grimme, dus zal waarschijnlijk voorlopig alleen op hun machines te zien zijn.

Overigens creëert Grimme zelf de behoefte aan extra schermruimte door bijvoorbeeld extra camera’s in een machine te plaatsen.  In het nieuwe Smartview systeem kan een gebruiker nu ook delen van een videobeeld uitvergroten in een apart scherm. Of een deel in slow motion afspelen. Op deze manier kan de chauffeur precies inzoomen op plaatsen waar hij problemen vermoedt. Nieuw is ook de mogelijkheid om het beeld via een wifi over te zetten naar een scherm in de omgeving. Bijvoorbeeld om iemand die naast de machine loopt of rijdt mee te laten kijken op een tablet of mobiele telefoon.

Onderdelen bestellen

Een laatste toevoeging aan de elektronica is de mogelijkheid om vanaf de boordcomputer direct onderdelen te bestellen via MyGrimme. Daarbij kan de klant zien of het onderdeel bij de dealer aanwezig is of uit Damme moet komen. Waar het ook is, kun je dan direct bestellen en zelfs afrekenen. Waarbij de dealer wel zijn functie houdt, want hij is het tussenstation in de levering en krijgt ook zijn deel in de winst van de verkoop.