Agritechnica; Claas hakselaar met Cemos

Net als bij de combines investeert Claas veel in de automatische regeling van hakselaars. In de nieuwe 900 serie die op de Agritechnica wordt gepresenteerd blijft het motortoerental zo lang mogelijk gelijk. Om een optimale hakselkwaliteit te krijgen.

 

 • 376480_27.jpg

  Op rupsen blijft de hakselaar op de weg binnen de 3 meter.
 • 377287_27.jpg

  De 960 is het nieuwe topmodel voor zowel gras als mais, met een forse 6 cilinder motor.
 • 375838_27.jpg

  Het nieuwe Cebis scherm.
 • 379432_27.jpg

  Voor het gebruik van toevoegmiddelen kan er een tank van 375 liter ingebouwd worden.
 • 379644_27.jpg

  De vernieuwde cabine uitrusting.

De vernieuwde 900 serie krijgt met de 990 een nieuw topmodel met een vermogen van maximaal 925 pk. Daarvoor ligt onder de kap een MAN V12 motor met een inhoud van 24 liter. Dezelfde motor ligt ook in de 980, maar dan met een maximumvermogen van 850 pk. Voor bedrijven die niet alleen in de mais zitten maar ook in het gras heeft Claas in de 970 een 16 liter MAN zes cilinder liggen. Voor deze bedrijven een veel betere oplossing volgens Claas omdat je in het gras niet het volle vermogen nodig hebt en deze motor dan veel zuiniger is.

Cemos

Grootste vernieuwing op deze serie is de introductie van het Cemos capaciteitsregelingssysteem. De boordcomputer regelt hierbij zelf dat de hakselaar zo lang mogelijk op het ingestelde motortoerental blijft draaien. Neemt de hoeveelheid mais toe, dan gaat niet de snelheid omlaag, maar wordt eerste het motorvermogen opgevoerd. Pas als dit aan zijn maximum zit, gaat de snelheid omlaag. Omgekeerd wordt bij een stuk wat mindere mais eerst het vermogen naar beneden gebracht en blijft de snelheid constant. Het zo lang mogelijk laten draaien op een vast motortoerental heeft als voordeel dat de hakselunit zo lang mogelijk optimaal belast is en er een constante kwaliteit is. Het zo lang mogelijk handhaven van de ingestelde snelheid zorgt ervoor dat het ook voor de bijrijder eenvoudiger werken is.

Voor het instellen van de Jaguars zijn deze nu uitgerust met een Cebis boordcomputer. Het scherm hiervan kan eenvoudig worden verschoven naar de armleuning zodat de chauffeur een volledig zicht naar voren heeft. Het is mogelijk om zeven verschillende instellingen als favoriet op te slaan voor verschillende hakselwensen van klanten.

Dynamisch sturen

Nieuw op deze hakselaars is het dynamisch sturen. Bij een snelheid beneden de 10 km per uur kan de machinist in deze stand met het driekwart draaien van het stuur de volledige uitslag van links naar rechts bereiken. Een chauffeur die het minder grof wil, kan dat ook zelf instellen. Bij een snelheid boven 20 km per uur wordt automatisch de normale stand geactiveerd.

Voor het gebruik van toevoegmiddelen kan de klant kiezen voor een ingebouwde 375 liter tank of een dubbelwandige tank van 37 liter. Deze tank is bedoeld voor hoog geconcentreerde middelen die niet te warm mogen worden.

De nieuwe 990 en 960 kunnen ook worden voorzien van het Terra Trac rupsonderstel. Deze 63,5 cm brede rupsen zorgen ervoor dat de machine op de weg binnen de 3 meter blijft.