60.000 Liebherr graafmachines

Groot feest afgelopen week in de Liebherr fabriek in Colmar in Frankrijk. Daar liep de 60.000ste rupsgraafmachine van de band. Een bijzonder exemplaar, want hij werd beschilderd door de Franse kunstenaar Jean Linhoff. Een project waar hij zes dagen aan bezig was.

 

De jubileummachine is een R 922, een rupsgraafmachine van de nieuwste generatie. Als basiskleur koos de kunstenaar voor blauw omdat dit de nationale kleur is in Frankrijk, het land waar de machine wordt gebouwd. Al is dat bijna letterlijk op de grens met Duitsland.

Wie de machine rondom bekijkt zal zien dat er een wereldkaart op is getekend. Dit om aan te geven dat de machine wereldwijd wordt verkocht. Ook hebben alle medewerkers die gezamenlijk de machine hebben gebouwd hun handtekening gezet op de onderwagen.

Voor het bouwen van 60.000 machines in deze fabriek had Liebherr 58 jaar nodig. De eerste rolden namelijk al in 1961 uit deze destijds nieuwe fabriek.

De machine met het bijzondere plaatwerk moet een van de publiekstrekkers van Liebherr zijn op de Bauma. Daar krijgt de machine een speciaal plaatsje op de stand. Vervolgens gaat hij ook nog on tour naar dealers in België, Frankrijk en Luxemburg.