1500 kilometer non stop op gas

Eén van de trucks waarover op de beurs Transport Compleet te Hardenberg veel werd gediscussieerd, is deze New Iveco Stralis NP. Met een 294 kW (400 pk) sterke FPT Cursor 9-aardgasmotor en dubbele LNG-tank heeft deze nu een actieradius van circa 1500 kilometer. De feiten en enkele andere opvallende zaken vanaf de beurs.

 • Iveco (Medium).jpg

  De Iveco Stralis LNG heeft uiteraard de cabine en de look van de nieuwe Stralis.
 • stralis tank (Medium).JPG

  De Iveco Stralis LNG was één van de aandachttrekkers, mede omdat die met 294 kW (400 pk) en een actieradius van 1500 kilometer een volwaardige transporttruck is geworden. Het tanknetwerk in Nederland is volgens Iveco inmiddels voldoende dekkend.
 • man (Medium).JPG

  MAN bouwt zelf af-fabriek steeds meer op maat voor onze sector. Wierda Voertuig Techniek voegt daar nog steeds wat aan toe, zoals bij deze TGS 43.420-vierasser wide spread en een elftons as in combinatie met 445/75R22.5-voorbanden goed voor 43 ton GVW bij een eigen gewicht van 12.400 kilogram.
 • cramaro (Medium).JPG

  Cramaro introduceerde een nieuwe afdekking voor kippers met omhoog bewegende achterkleppen, zoals we dat in het grondverzet kennen. Het gaat hier om een nieuwe eindboog die boven op de bak wordt gemonteerd, zonder dat deze buiten de bak steekt. De aandrijving van de kabel is in de boog geïntegreerd.
 • hi vision (Medium).JPG

  Mooi stukje werk, deze HiVision-bediening van Loglift. De bijrijderszitting is uitgerust met bedieningshendels voor de laadkraan. De machinist zet een 3D-bril op en heeft via camera’s bijzonder zicht op het laad- en loswerk.
 • volvo .jpg

  Volvo Trucks zette naast Dual Fuel en I-shift Dual Clutch nadrukkelijk in op het nieuwe Light Concept voor de FM- en FH-trucks. Door een combinatie van gewichtsbesparende maatregelen wegen deze trucks respectievelijk 6000 en 6400 kilogram.
 • total (Medium).JPG

  Total, partner op de stand van TopTruck zette sterk in op het aan de man brengen van de tankpas, desgewenst in combinatie met een thuistank. Dit begint volgens Total ook in onze sector op te komen. Voor de fun kon je op de foto bij de tractor pulling-machine Eager Beaver. Uiteraard met folder van alle Total tankstations.
 • de baat (Medium).JPG

  Hans de Baat gaat binnenkort zelf AdBlue produceren in een eigen fabriek. Dat scheelt tussenstappen en houdt volgens De Baat de prijs scherp. In Nederland praten we inmiddels over een afzet van 150 miljoen liter per jaar en met de nieuwe Stage V-motoren groeit dat nog flink.
 • emax (Medium).JPG

  Best wel handig in de servicetruck, deze met de vorkheftruck te laden drie-in-één-dieselcompressor, -generator en -lasapparaat. Aangedreven door een 8 of 9,5 kW (11 of 13 pk) Honda levert deze 700 liter lucht per minuut en heeft het een 5000W-generator met twee 220V-uitgangen en een plus- en minaansluiting voor elektroden lassen tot 170 ampère.

Iveco heeft al veel ervaring met gasmotoren. Er draaien al diverse Iveco-bussen met dezelfde FPT Cursor 9-gasmotor. Voor de truck is de motor dermate aangepakt dat deze nu vergelijkbaar presteert als een diesel in dit vermogenssegment. Hij heeft dus voldoende koppel onderin. Naast schoner en stiller (stadsverkeer) is de motor bij biomethaan voor de CO2-voetprint 95 procent gunstiger dan een vergelijkbare diesel. Het tanknetwerk voor LNG is volgens Iveco in Nederland inmiddels voldoende dekkend. Iveco claimt tot veertig procent minder brandstofkosten dan diesel en een total cost of ownership die zeven procent lager is ten opzichte van diesel. Iveco merkt wel op dat je flink wat kilometers moet maken om de hogere aanschafprijs te compenseren. Vanaf 120.000 kilometer per jaar ga je verdienen. Als vuistregel geeft het merk 150.000 kilometer per jaar en zeven jaar op. Naast alleen lng-tanks is ook een combinatie van cng en lng mogelijk. De actieradius neemt dan flink af. Op puur cng daalt die tot 570 kilometer.