Markt & Ondernemen

Personeelstekort in het groen. Dit zijn de oorzaken

15 oktober 2018 - Het personeelstekort in de groenvoorziening heeft een nieuwe record bereikt. Toch is dit nog niet het hoogtepunt. Dit blijkt uit de kwartaalmonitor, die CBS opstelde voor de branchevereniging VHG. Jan Vrij, voorzitter van de sectie Grondverzet en Cultuurtechniek, maakt duidelijk dat hier 3 oorzaken voor zijn.        

Bouwmachines vrijgesteld van regelgeving schoon transport

15 oktober 2018 - Materieel voor de bouw en infrastructuur krijgt niet te maken met nieuwe Europese regelgeving voor schoon transport, de Clean Vehicles Directive (CVD). Het scheelde niet veel of het materieel was ook in deze regelgeving meegenomen. Het Committee for European Construction Equipment (CECE) stelt dat er voor deze sector maatwerk nodig is. De CVD was daardoor niet werkbaar.   

Bespuiting succesvol tegen maïsstengelboorder

12 oktober 2018 - In Zuid-Limburg hebben bespuitingen geholpen de schade door de maïststengelboorder te beperken. Dit stellen Lei Steins, teeltspecialist akkerbouw bij Agrifrm, en Jos Groten, projectmanager maïs en voedergewassen bij de Wageningen University en Research. Toch kon het niet voorkomen dat er plaatselijk speciale bekken voor hakselaars nodig waren om de maïs te kunnen oogsten.    

Ziekteverzuim in jaren niet zo hoog

12 oktober 2018 - Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland loopt de laatste jaren op. Uit de cijfers van CUMELA Verzekeringen blijkt dat dit ook in de cumelasector het geval is ook al is dit nog lager dan het gemiddelde in Nederland.  

20.000 Giants: Tobroco blijft uitbreiden

10 oktober 2018 - Anderhalf jaar na het bereiken van de 15.000 stuks is bij Tobroco-Giant al de 20.000e machine van de band gelopen. Mede door de aanhoudende vraag naar knikladers, verreikers en skidsteers en de uitbreiding van het aanbod stijgt de productie. Daarom wordt de huidige productielocatie in Oisterwijk geoptimaliseerd en verder uitgebreid.

Mest uitrijden op klei en veen onmogelijk

5 oktober 2018 - Als de minister vasthoudt aan het verbod op de sleepvoetbemester op klei- en veengrond, dan is het dit voorjaar onmogelijk om in deze gebieden mest uit te rijden. Er komen wel uitzonderingen voor bedrijven die de mest verdund toedienen, maar door het ontbreken van prestatiekenmerken investeert nog niemand in deze technieken concludeert Arie Anker van Sim Holland.

Schouten brengt focus aan in mesthandhaving

4 oktober 2018 - Om mestfraude tegen te gaan zet Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in op extra handhaving in gebieden met intensieve veehouderij. Ook de mestintermediairs en co-vergisters krijgen te maken met aangescherpte controles. Dat komt naar voren uit de Versterkte Handhavingsstrategie Mest.  

Forse daling in mestexport

4 oktober 2018 - Lagere gehaltes in de mest en een stroef lopende export hebben grote gevolgen voor de omvang van de mestexport over de eerste helft van 2018.  Het werkt door in de mestverwerkingsovereenkomsten en laat de kosten voor de afkoop van mestverwerking via Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) sterk oplopen.  

Vanggewas; veertig procent weet het niet

27 september 2018 - Ongeveer 40 procent van de maistelers heeft nog geen idee hoe ze volgend jaar gaan voldoen aan de verplichting om tijdig een vanggewas te zaaien. Bij degene die het wel weten is onderzaai favoriet.  

Subsidies voor graafmaterieel

25 september 2018 - Om de aanschaf van duurzaam materieel te bevorderen zijn er veel subsidies. Voor grondverzetmaterieel is dat nu in kaart gebracht door Natuur en Milieu als onderdeel van de Green Deal het nieuwe draaien. In bijgaand overzicht zijn alle huidige subsidiemogelijkheden terug te vinden.  

Pagina's