Markt & Ondernemen

Steun voor circulair ondernemen

15 februari 2019 - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start een versnellingshuis Circulaire Economie. Huis is een mooi woord voor een website waar ondernemers met plannen voor circulair ondernemen informatie kunnen vinden over subsidies en eventueel persoonlijk advies van een expert kunnen krijgen.  

Lemken groeit door

15 februari 2019 - De omzet van Lemken is afgelopen jaar opnieuw gegroeid ondanks lastige markt omstandigheden door de droogte. De omzet bedroeg in 2018 in totaal 380 miljoen euro, wat een groei van 6 % betekent. Het exportaandeel ligt onveranderd bij 77 %.  

Keuzedeel onderhoud sportvelden en golfbanen gelanceerd

15 februari 2019 - Brancheorganisaties en onderwijsinstellingen hebben voor het eerst gezamenlijk een keuzedeel ontwikkeld. Dick Klop, beleidsadviseur scholing CUMELA Nederland: ’Door deze unieke samenwerking is het keuzedeel onderhoud van sportvelden en golfbanen een compleet en op de praktijk gericht pakket van lesmateriaal en praktijkkennis geworden. Na het afronden van het keuzedeel en de opleiding kunnen de leerlingen gelijk aan het werk als greenkeeper of terreinmeester.’

Rijkswaterstaat kijkt voor onderhoud naar ranken en loten

8 februari 2019 - Rijkswaterstaat gaat het aanbestedingsbeleid aanpassen. Zo bleek maandag uit een interview van Cobouw met Jean-Luc Beguin, directeur bij Rijkswaterstaat. Zo worden dit jaar al stappen gezet om het bouwers makkelijker te maken selectief in te schrijven en gaan er  meer aanpassingen plaatsvinden op diverse fronten. Opvallend is dat de organisatie bij projecten onder de EU-drempel en onderhoudscontracten er bij meer dan zes gegadigden een systeem van loten en ranken wil introduceren. 

Kloosterman wint de Stigas Gezond en Vitaal werken prijs

8 februari 2019 - Cumelabedrijf Kloosterman uit Kapelle won donderdag 7 februari de Stigas Gezond en Vitaal Werken prijs. Het bedrijf wist zich van de andere te onderscheiden door binnen het bedrijf te zorgen voor openheid. Dat deden ze mede door op een praktische, laagdrempelige manier en met een glimlach met het personeel in gesprek te gaan. Iets waar jury alle lof voor uitsprak. De publieksprijs ging naar Van Daalen en Zn uit Pijnacker. 

Forse omzetgroei Volvo

8 februari 2019 - De grondverzetdivisie van Volvo heeft in 2018 recordresultaten gehaald. De omzet steeg met 27 procent naar 80 miljard euro ten opzichte van 63 miljard in 2017. Volvo noemt het opvallend dat in alle werelddelen de verkoop vorig jaar toenam.  

Loonwerkers kunnen veehouders helpen

8 februari 2019 - Loonwerkers worden steeds meer een adviseur van de veehouderij, dat bleek tijdens de themabijeenkomst 'Hoe word de loonwerker een betere gesprekspartner voor de melkveehouder’ georganiseerd door Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland. De loonwerker kan steeds meer een adviseur worden, want door onderzoeken komt er steed meer kennis beschikbaar. Loonwerkers kunnen veehouders helpen zodat zij hun voordeel doen met deze kennis op hun eigen gras- en maisland.  

John Deere Golf sluit contract met Dutch Power Company

6 februari 2019 - John Deere kondigt aan een overeenkomst te hebben gesloten met Precision Makers in Giessen, onderdeel van de Dutch Power Company, voor het exclusief ontwikkelen van autonome X-pert-maaisystemen voor golf- en sporttoepassingen van John Deere. Voor Precision Makers is het een belangrijke mogelijkheid zijn activiteiten door te ontwikkelen en tegelijkertijd een compliment dat het goed bezig is.

Voorlopig valt vloeibare digestaat niet meer onder compost

1 februari 2019 - Sinds 1 januari 2019 wordt er onderscheid gemaakt tussen compost en vloeibare digestaat. Als gevolg daarvan valt de vloeibare digestaat niet meer onder de vrijstelling compost. Uit de antwoorden die Helma Lodders, landbouwwoordvoerder VVD, kreeg op haar vragen over het mestbeleid blijkt dat Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, wil gaan kijken of dit op termijn via de Europese Meststoffenverordening alsnog geregeld kan worden, waardoor vloeibare digistaat wel weer onder de vrijstelling ingezet kan worden.  

Regels voor het monsteren van mest al soepel genoeg

1 februari 2019 - Regels nekken export van mest, zo kopte de Boerderij begin januari. Het leverde Kamervragen op vanuit Barry Madlener (PVV) over het monsteren van mest. Landbouwminister Carola Schouten maakte echter in haar antwoord duidelijk dat de eisen voor het monsteren van vaste mest al versoepeld zijn na overleg met de sector en er geen aanleiding is om hierover opnieuw overleg te voeren.  

Pagina's