Zware Agri verreiker Bobcat

Voor het gebruik bij agrarische werkzaamheden heeft Bobcat een nieuw topmodel aan het gamma toegevoegd. Deze heeft een maximaal hefvermogen van 4,3 ton en een maximale hefhoogte van nagenoeg 8 meter. De verreiker heeft onderhuids aangepaste hydrauliek om de extra functies goed aan te kunnen sturen zonder verlies op overige functies.

 

De nieuwe TL43.80HF is speciaal voor het gebruik in de agrarische sector ontworpen.  Belangrijke kenmerken zijn een bak van 3500 liter voor volumineuze producten, een hefhoek met Z-balk van 152 graden en een opbreekkracht van 7000 kg.  Vergeleken met andere machines uit deze klasse heeft deze een 40 procent hogere capaciteit claimt Bobcat.

De HF in de typeaanduiding staat voor High Flow en markeert de speciale uitrusting met extra hydraulisch vermogen. Zo is er een load sensing pomp met een maximale capaciteit van 190 l/min.  Om de olie zo efficiënt mogelijk te gebruiken is er een zogenaamde debietdeling die ervoor zorgt dat een combinatie van functies op hoog tempo mogelijk is. Belangrijk bij het laden van bijvoorbeeld bieten of graan. Maar het functioneert ook bij het gebruik van aanbouwdelen als verdeelbakken, balenuitrollers en stroblazers.

Dankzij het extra hydraulisch vermogen kan er worden gewerkt bij lagere toerentallen, wat gunstig is voor het brandstofverbruik en wat resulteert in kortere cyclustijden.

Voor het gebruik in het agrarisch werk heeft Bobcat geprobeerd de afmetingen zo klein mogelijk te houden. Daar zijn ze aardig in geslaagd met een breedte van niet meer dan 2,30 meter (bij gebruik van 400/80-24 banden of 2,36 meter met 460/70 R24 banden) en een lengte van nog geen 5 m van de achterkant van de machine tot de voorkant van de vork. Ondanks de compacte afmetingen is de draaicirkel mooi klein met 3,71 m.

De Machine is uitgerust met nieuwe, zwaar uitgevoerde Dana Spicer-assen met sperdifferentieel en de bijzonder hoge tractiekracht van 90% van het machinegewicht. De machine is uitgerust met een Bobcat D34 97 kW (130 pk) Stage IV/T4f motor en heeft op de weg een maximale rijsnelheid van 40 km/h.