Zuid-Holland Zuid wint CO2 award 2018

Een consortium van drie bedrijven onder aanvoering van Reijm uit Nieuwerkerk aan de IJssel heeft de CUMELA C02 award 2018 gewonnen. Deze combinatie maakte de scherpste inschrijving op een bestek met beloning voor verlagen van de CO2-emissie. De competitie werd uitgeschreven onder de deelnemers van het sectorinitiatief Sturen op CO2 van CUMELA Nederland.

 

  • DSC08600 (2).JPG

    Namens de combinatie nam Jacomien van Nagelkerke van Van Hennik de oorkonde in ontvangst van Lajos Bax.

In het sectorinitiatief werken inmiddels meer dan 100 bedrijven samen aan het verlagen van hun CO2-emissie. Dit jaar was een onderdeel van de opdracht, het inschrijven op een fictief bomensnoeibestek. Volgens de opstellers van het bestek zou het mogelijk moeten zijn door het combineren van slimme maatregelen om een negatieve CO2-uitstoot te krijgen van 234.000 kg. Dit wil zeggen dat er meer CO2 wordt opgenomen dan geproduceerd. De winnende combinatie van de bedrijven Reijm Nieuwerkerk B.V., Loon en verhuurbedrijf Van Hennik B.V. Zuidland en J. Van Huizen Groenvoorziening B.V. uit Barendrecht kwam nog iets verder en denkt een besparing van 239.000 kg te halen. Daarmee waren zij de winnaars en troefden de 25 andere deelnemende combinaties af.

Juryvoorzitter Chris Verstappen van Ibor advies noemde het opvallend dat een half jaar geleden toen de opdracht werd verstrekt, iedereen zich afvroeg wat dit voor rare opdracht is. “Hoe snel het gaat blijkt wel uit een bestek dat ik pas onder ogen kreeg. Daarin stelt een Brabantse gemeente bijna dezelfde eisen als wij in onze opdracht hadden geformuleerd. Ook hier geldt, dat je wanneer je komt tot een negatieve CO2-emissie, dat je dit voor een deel van je inschrijfsom mag aftrekken.”

Verstappen constateerde ook nogal wat fouten in de inschrijvingen. “We zien dat mensen soms wel een mooi Plan van aanpak maken, maar dat niet door vertalen in de cijfers. Als ze dat in de praktijk doen, verliezen ze of de opdracht of het kan ze veel geld kosten. Er is komend jaar dus nog veel werk aan de winkel om te zorgen dat bedrijven goed blijven scoren op de CO2 prestatieladder.”