Zetor afwezig

Op de komende Agritechnica is het merk Zetor één van de opvallende afwezigen. Zetor zegt te kiezen voor meer regionale beurzen en demonstraties. Zetor heeft de laatste jaren veel nieuws ontwikkeld en het lanceerde daarom onlangs op de Agro Show in Polen de vernieuwde Proxima-serie.

Zetor kende de afgelopen twee Agritechnica-edities een succesvolle terugkeer met veel nieuws en een grote belangstelling, waarbij de nieuwe Crystal-zescilinderserie voor ons segment belangrijk is.

De samenwerking met de designers van studio Pininfarina leverde een opvallend vernieuwd design op. Vier jaar geleden als prototype en twee jaar geleden toonde Zetor de Major als eerste telg in dit nieuwe design. Dit jaar trekt het merk deze lijn door met de vernieuwde Proxima-serie. Zetor heeft er echter voor gekozen die niet op de Agritechnica te tonen, maar die al het afgelopen najaar te lanceren op de ploegkampioenschappen in Tsjechië en op de Poolse beurs Agro Show.

De fabrikant geeft aan bewust niet te kiezen voor de Agritechnica, omdat het merk op regionale beurzen en demonstraties gerichtere belangstelling krijgt. De nieuwe Proxima kreeg niet alleen een uiterlijke facelift. De cabine heeft een vernieuwde klimaatregeling en een groot dakraam voor voorladerwerk gekregen.

De serie is onderhuids op punten doorontwikkeld met verbeterde en sterkere onderdelen. Verder is de viercilinderserie doorgetrokken naar 86 kW (117 pk). Zetor levert de serie in drie typen: de CL met standaard 12/12-bak of gesynchroniseerde 24/4-bak (met kruip), de GP met 16/16-bak met high-low en de HS met 24/24-bak met drietraps powershift en onder last schakelbare omkeer.