Wim van Mourik; Ga anders kijken

“Nederland zit in een transitiefase. Daarom is een omslag in handelen en denken nodig.” Dit stelde, Wim van Mourik tijdens zijn traditionele nieuwjaarstoespraak op de Cumela inspiratiedagen. Hij adviseert de leden van de brancheorganisatie om anders te gaan kijken. Om nieuwe kansen te pakken.

 

Van Mourik constateerde dat we in ons overvolle land aan het plafond zitten van wat we consumeren en uitstoten. “We zitten aan het plafond van onze welvaart en de aardbol trekt dit niet meer. De klimaatopgave, de wereld beter achterlaten is ook onze opgave. Daar dienen we invulling aan te geven.”

Tegelijk constateerde hij, hebben we te maken met een tekort aan deskundige arbeidskrachten. Nederland zit daardoor in een transitietraject op veel fronten. Het betekent dat bedrijven zich moeten realiseren dat transities onomkeerbaar zijn. “Het betekent dat een omslag in denken en handelen nodig is. Transitie is een combinatie van richting geven en ruimte creëren. Transitie komt er door friskijkers, dwarsdenkers en kantelaars.”

Zelf aan de slag

Hij adviseert ondernemers ook persoonlijk te gaan veranderen. "Want ook als ondernemer moet je anders gaan kijken. Verandering kan zitten in technologie, denk aan elektrische voertuigen, maar het blijft vooral mensenwerk." Hoe je anders kunt kijken liet hij zien aan de hand van de arbeidsmarkt. “Wie worden onze nieuwe medewerkers? Zijn dat 50plussers die niet meer met hun hoofd willen werken maar vanuit hun hart in een familiebedrijf? Of vrouwen die graag buiten werken, houden van techniek en jullie bedrijf meer in balans kunnen brengen. Of is het een nieuwe Nederlander, die in zijn geboorteland veel heeft meegekregen over hoe belangrijk een goede bodem is en snapt wat de agrarische sector inhoudt.”

CO2 uitstoot

Een tweede belangrijk thema waar de sector zal moeten veranderen is de CO2 uitstoot. Hij roept de bedrijven op om zelf na te denken welke bijdrage ze kunnen leveren. “Kunnen we nog beter sturen op ons eigen gedrag en dat van onze medewerkers om dingen anders en slimmer te doen en onnodige bewegingen te voorkomen. Gaan we stoppen we met landelijk werken? Kiezen we net als Gulpener bier, waar we tijdens de inspiratiedagen op bezoek waren voor alleen nog regionaal werken. Wat laten we los om invulling te geven aan de transitie. Wat laat u los om uw bijdrage te leveren?”

 Hij sloot hiermee aan op het thema ‘Pak je rust’ van de zeer succesvolle Inspiratiedagen in conferentieoord Rolduc in Kerkrade. Meer dan 330 ondernemers kwamen hier bij elkaar voor bedrijfsbezoeken, workshops en lezingen passend bij dit thema en gericht op bedrijfs- en ondernemersontwikkeling.

Lastige periode

We staan volgens Van Mourik aan de vooravond van een lastige periode. Met de kans dat de bouwsector met twee procent krimpt en wellicht 1 op de 4 boeren stopt. “In 2019 stonden we hiervoor op het podium en in 2020 blijven we op het podium. Maar als het aan mij ligt niet meer in een demonstrerende houding maar vanuit het vertrouwen dat we als sector in een proactieve en constructieve houding aan de slag gaan met de transitie.”

Om daaraan te werken zit Cumela inmiddels aan de juiste tafels constateerde hij, de tafels waar inspraak is en beslissingen worden genomen. “Doch transitie wordt gestuurd van onderop. Daar zijn jullie, als ondernemers voor nodig. Jullie hebben de mentaliteit, daadkracht en het ondernemerschap. Dat maakt dat er altijd een plek is voor jullie als ondernemers. Velen van jullie hebben familiebedrijven, daar draait onze economie op. Pak als je de kracht hebt, de morele verplichting op om optimistisch te zijn. Want we wonen in een mooi land met alle vrijheden en we kunnen onze kansen grijpen. Laat je angst om te veranderen los en ga mee voorop in de transitie.”