Werktuigen op de Sima: verfijning

De autonome Magnum van Case IH past in de trend van precisie en verfijning die in volle gang is gezet. Op de Sima was er daarom apart aandacht voor robotisering. Bij de werktuigen zitten de ontwikkeling in verfijning en elektronica. Verder was er veel gaande onder de bandenjongens. Wie geen IF of VF heeft, moet er snel bij zijn, terwijl een actief bandendrukwisselsysteem in de nabije toekomst wel eens de standaard kan worden.

 • carre (Medium).JPG

  Eén van de robots van de beurs is deze Carre Anatis. Naast bodembewerking en mechanische onkruidbestrijding heeft hij ook sensoren die de gewasstand en onkruidstand meten. De machine wordt elektrisch aangedreven en GPS-gestuurd in combinatie met laser.
 • trelleborg (Medium).JPG

  Trelleborg toonde niet alleen het lastafhankelijke VIP-bandendrukregelsysteem, maar ook deze 1050/50R32 TM3000-band. Die heeft uiteraard een VF-karkas, een loadindex van 198 D, 21 mooi afgeronde lage nokken en het Trelleborg Progressief Traction-profiel.
 • pottinger (Medium).JPG

  Zo vlak voor het maïszaaiseizoen komt Pöttinger nog met Duplex Seed voor de Aerosem PCS-zaaimachines. Bij Duplex Seed wordt de maïs in een dubbele rij met een onderlinge afstand van 12,5 centimeter gezaaid en in de enkele rij (dus) dubbele afstand.
 • kemper (Medium).JPG

  Opvallend is deze beveiligingsvariant van Kemper, die in Bayern verplicht is. Kemper wilde op de Sima aftasten of er internationaal meer belangstelling is voor deze veiliger transportoplossing.
 • dangreville (Medium).JPG

  De belasting meten en aan de hand daarvan de bandenspanning automatisch aanpassen aan de last (via een weegsysteem) en de snelheid, dat is wat meststrooierfabrikant Dangreville toonde. In dit geval 1,9 bar op de weg en tot 0,8 bar in het veld bij een nagenoeg lege strooier
 • kuhn (Medium).JPG

  Na Amazone toonde ook Kuhn met Multispray een eigen systeem om vanaf de trekker van spuitdoppen te switchen.
 • hardi (Medium).JPG

  Hardi toonde AutoTerrain, een hoogteregeling van de spuitboom waarbij drie tot vijf sensoren continu de spuitboomhoogte ten opzichte van het gewas meten en een gyroscoop de stand van de boom. Het systeem regelt automatisch de spuitboomhoogte, afhankelijk van gewas, dop en rijsnelheid.
 • hatzenbichler (Medium).JPG

  Geen gedoe meer met koppelbaarheid of Isobus, maar gewoon rechtstreeks met je smartphone of tablet de zaaimachine bedienen. Hatzenbichler introduceerde het.
 • rousseau (Medium).JPG

  Rousseau toonde de E-Kastor, een elektrisch aangedreven klepelmaaier. Deze wordt rechtstreeks gevoed door een aftakasaangedreven generator op de machine. De unit is voorzien van een elektromotor voor het bewegen van de klepelunit en een flinke voor het aandrijven van de rotor.
 • soucy (Medium).JPG

  Soucy registreerde een sterk toenemende belangstelling voor rupsensets onder trekkers. Soucy introduceerde nieuwe S-Tech 612-616 Tracs (respectievelijk 30,5 en 40,6 centimeter breed) met 25 procent meer draagvermogen. Naast bodemvriendelijkheid wijst Soucy nadrukkelijk op de grotere stabiliteit.
 • samson (Medium).JPG

  Samson toonde op de grote PG 2-tank zijn venturi-aanzuigsysteem. In feite wordt vacuüm gezogen in de aanzuigleiding door gebruik te maken van een vernauwing (venturi) in de leiding voor de pomp. Samson claimt dat deze 21 kuubs tank zonder turbovuller in circa twee minuten helemaal vol kan worden gezogen.
 • ropa (Medium).JPG

  Ropa verwoordde de stemming van veel fabrikanten treffend met de opmerking dat het seizoen al gedaan is en dat het merk al bezig zijn met volgend jaar Agritechnica. De Tiger-bietenrooier met de nieuwe, individueel per rooi-element geregelde rooidiepte was al op Beet Europe voorgesteld.
 • joskin (Medium).JPG

  Joskin heeft altijd nieuws. Zo ook dit keer in de vorm met de multi-inzetbare Drakkar dankzij rondom schotten die op en neer kunnen bewegen. Zo kan de Drakkar worden ingezet als normale kipper en als silagewagen. Er zijn zijschotten met verschillende hoogtes leverbaar.
 • jcb (Medium).JPG

  JCB toonde de kersverse tientons 419S Agri-shovel met een 136 kW (183 pk) Cummins Stage IV-motor (zonder roetfilter) en een ZF-zesbak met lock-up en extra lage eerste versnelling. Hij heeft een grotere wielbasis in combinatie met mogelijk 750/65R26-banden en een vijftien procent ruimere cabine dan zijn voorganger, de 418S.
 • gehl (Medium).JPG

  Een soort opwarmertje voor de Agritechnica is dit prototype telescopische kniklader van Gehl, die is gebaseerd op de 600- en 700-serie kniklader. Hij is er in twee uitvoeringen, namelijk als T650 en als T750. De T650 tilt ruim 1700 kilo, de T750 bijna 1850 kilo.
 • swing car (Medium).JPG

  Soort van hebbedingetje is deze Swing Car. De 180 kilo zware Swingcar heeft vier individueel elektrisch aangedreven wielen in combinatie met onafhankelijke wielophanging met een enorm bereik. De batterijen zitten in de vloer. Hij heeft een top van 30 km/u en kan tot vier uur bewegen op redelijk vlak terrein.
 • mc hale (Medium).JPG

  McHale is al even bezig met maaiers en sluit uitbreiding naar harken en schudders op termijn niet uit. Een non-stop-perswikkelcombi ziet McHale vanuit kosten-batenoogpunt voor de gebruiker nog niet zitten. Op de Sima stelde de fabrikant zijn Pro Glide B9000-triple-combinatie voor.
 • vredestein (Medium).JPG

  Als hoger niet gaat, moet je het toch in de breedte zoeken. Vanuit dat oogpunt lanceerde Vredestein deze extra brede 800/40R22.5-Flotation Trac met een loadindex van 168 D. Op de vraag of VF- en IF- technologie (voor trekkerbanden) er ook komt, klonk het tactisch dat we nog even geduld moeten hebben.
 • michelin (Medium).JPG

  Michelin won met de revolutionaire EvoBib-2 in 1-band een gouden medaille. Op de beurs was het merk nadrukkelijker bezig de nieuwe Axiobib 2 te promoten, onder andere met de resultaten van trekkrachtmetingen die samen met Massey Ferguson werden uitgevoerd. Ten opzichte van standaard Claimt Michelin met de VF 650/65R42 28 tot 35 procent meer tractie, een 0,6 bar lagere bodemsparende bandenspanning en zeven tot elf procent meer productiviteit in het veld.
 • multitast (Medium).JPG

  Zo laat je het treffend zien: het effect van Multitast-loopwiel om de hark beter bodemvolgend te laten lopen. Pöttinger claimt 25 procent minder grond in de wiersen, wat neerkomt op ruim 200 kilogram per hectare.

Robottechniek is natuurlijk allang gaande In de veehouderij. Met bijvoorbeeld 3800 melkrobots alleen al in Frankrijk is dat bekende kost. Veldrobots voor akkerbouwmatige toepassingen zijn er ook al, maar dan vooral kleine machines en experimenten. Op de Sima was hier speciaal aandacht voor, omdat dit als serieuze toekomstmuziek wordt gezien. Frankrijk ondersteunt bijvoorbeeld al het Adap2E-project voor de ontwikkeling en verbetering van robots voor de landbouw. Ook is er een sterk toenemende aandacht voor sensoren, het monitoren van machines en bewerkingen en sensortechniek om teelten te verbeteren. In Frankrijk heeft twaalf procent van de vermeerderaars nu een alarmsysteem op de smartphone en zijn er zo’n 400 apps verkrijgbaar. Ook heb je het gevoel dat het Isobus-tijdperk wel eens kan worden ingehaald door de tablets. Gewoon je eigen tablet met voertuig- en werktuigherkenning op elke trekker of zelfrijder zetten en je kunt aan de gang. Bij de werktuigen zijn de belangrijkste ontwikkelingen ook terug te vinden in precisie en verfijning. Wat dat betreft is er genoeg te beleven op de Sima. Daarbij de relativerende opmerking dat voor het nieuws veel (met name Duitse) fabrikanten aangeven dat het seizoen er eigenlijk al op zit en dat ze bezig zijn met de machines voor het volgend seizoen, die dan uiteraard op de Agritechnica zullen worden gelanceerd.