Wacker Neuson Universe 2018: emissievrije machinetechniek

Wacker Neuson toonde op zijn Universe 2018-dagen in Hörsching veel nieuws, waarbij de nadruk lag op emissievrije machinetechnieken en digitale oplossingen. Naast de eerder geïntroduceerde elektrische minigraafmachine EZ17e toonde Wacker Neuson nu ook een elektrische DW17e-wieldumper.

 • Wacker Neuson_Universe_impression (002).jpg

  . Een week lang kwamen klanten, dealers en experts op de Oostenrijkse productievestiging in Hörsching (bij Linz) om machines uit te proberen en bij te praten over alle ontwikkelingen
 • Wacker Neuson_DW15e_2.jpg

  De nieuwe elektrische wieldumper DW15e met vierwielaandrijving en een laadvermogen van 1,5 ton.
 • Wacker Neuson_WZ17e_2.jpg

  Deze eerder voorgestelde elektrische EZ17e en de DW15e zijn vanaf 2019 beschikbaar.
 • Wacker Neuson_dual view_3.jpg

  De nieuwe dual view-wieldumpers van Wacker Neuson, die verkrijgbaar zijn in de klasse van zes tot tien ton, konden voor het eerst worden getest.
 • Wacker Neuson WL20e.jpg

  De nieuwe Telematic-oplossing met een eigen app voor service werd goed ontvangen, evenals het digitale aanbod voor onderhoud en reparatie. Centraal stond toch het bekijken en uitproberen van de machines.

Van 16 tot en met 21 juni 2018 liet Wacker Neuson zien wat er nu al mogelijk is op het gebied van machinetechniek en wat er in de toekomst nog mogelijk zal zijn. Een week lang kwamen klanten, dealers en experts op de Oostenrijkse productievestiging in Hörsching (bij Linz) samen om zich te laten overtuigen door de nieuwste zero emission-machines, om producten en digitale oplossingen uit te proberen en om ideeën uit te wisselen. “De consequente uitbreiding van de zero emission-serie van Wacker Neuson is voor ons met het oog op de toekomst niet meer dan logisch. Ook de wettelijke regelgeving voor bouwmachines ontwikkelt zich al jaren in de richting van emissiereductie. We gaan nog een stap verder en bieden minstens één emissievrij product per hoofdproductgroep aan”, vertelt Martin Lehner, CEO van de Wacker Neuson Group. “Voor ons is de voorwaarde voor een marktintroductie dat de machine rendabel en kostenefficiënt is. Dit betekent ook dat de accu het een volledige werkdag volhoudt.” Het nieuwste lid van de zero emission-familie is de elektrische wieldumper DW15e met vierwielaandrijving en een laadvermogen van 1,5 ton. Bij de DW15e beschikt zowel de rijaandrijving als de werkhydrauliek over een eigen elektromotor om het motorvermogen naar behoefte en onafhankelijk te regelen. Als de machine afremt of bergafwaarts rijdt, wordt er energie teruggewonnen en teruggevoerd naar de accu. De onderhoudsvrije accu wordt geleverd met een geïntegreerde lader, die kan worden aangesloten op een gewoon stopcontact. De volledig elektrische minigraafmachine EZ17e kon op veel goedkeuring en enthousiasme rekenen. Zowel de EZ17e als de DW15e is vanaf 2019 beschikbaar. Naast de zero emission-hoogtepunten presenteerde Wacker Neuson de nieuwe negentons wiellader WL95 voor het eerst. Met de nieuw ontwikkelde EcospeedPro-aandrijving, een traploze hydrostatische aandrijving, kan de WL95 maximaal 40 km/u rijden zonder te schakelen en heeft de machine volgens Wacker Neuson een hogere trekkracht dan vergelijkbare modellen. De WL95 is vanaf oktober verkrijgbaar. Ook de nieuwe dual view-wieldumpers van Wacker Neuson, die verkrijgbaar zijn in de klasse van zes tot tien ton, konden voor het eerst worden getest. Het dual view-concept bestaat uit een draaistoel waarbij de gehele bedienings- en zitconsole 180 graden te draaien is. De nieuwe Telematic-oplossing met een eigen app voor service werd goed ontvangen, evenals het digitale aanbod voor onderhoud en reparatie. Een gesimuleerd onderhoudsbezoek toonde hoe een servicemonteur direct bij de machine door experts op afstand kan worden geïnstrueerd om de machine te repareren. Bij een andere stand konden klanten producten in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling zien en bedienen via virtual reality-simulatoren