Volvo scoort in Zweden

Dankbaar werd het wereldkampioenschap voetbal op de Volvo Days aangegrepen om nog wat extra stemming te maken. Vooral het succes van Zweden was koren op de molen van de presentator en de verwelkoming van buitenlandse gasten. Gelukkig voor hen, waren de Duitsers al geweest. Groots was de binnenkomst van de nieuwe starre dumper. De gigant met een bakinhoud van 93 m3.

 

 • DSC06991 (Middel).jpeg

  De nieuwe starre dumper met de enorme bakinhoud van 93 m3.
 • Volvo kantelbak.jpeg

  Volvo toonde ook een kantelbak voor de L60, L70 en L80. Deze kan op het frame over een hoek van 20 graden scharnieren.
 • DSC06952 (Middel).jpeg

  De Volvo show is ook de gelegenheid om gaten te laten zien wat er allemaal in huis is en hoe steeds meer modellen ook in de zwaardere klassen leverbaar zijn.
 • DSC06971 (Middel).jpeg

  Volvo verwacht dat de nieuwe technieken om via een simulator het echte machinegevoel over te brengen net als in de luchtvaart gaan helpen om droog te oefenen.
 • DSC06987 (Middel).jpeg

  Sinds kort levert Volvo ook weer machines af fabriek in de echte sloopuitvoering.
 • DSC07007 (Middel).jpeg

  De serie kleinere wielladers heeft een kleine update ondergaan. De grootste wijzigingen zijn te vinden op de L90H.
 • DSC07006 (Middel).jpeg

  Voor het eenvoudig reinigen van de radiator is het eerste pakket nu simpel naar buiten te schuiven.
 • DSC07009 (Middel).jpeg

  De hefarmen zijn wat uitgehold om gewicht te besparen. Dat is gebruikt om ze ongeveer 7 cm langer te maken, waardoor de kiephoogte ook weer wat toeneemt.
 • DSC07003 (Middel).jpeg

  De 335E is een nieuwe binnendraaier die al op de Intermat werd getoond.
 • DSC07016 (Middel).jpeg

  Het grootste deel van de 120 medewerkers die zorgden voor een fraaie show en daarna veel testmogelijkheden in de praktijk. Al moest je soms wel even geduld hebben.

De Volvo Days zijn in het zestigjarig bestaan uitgegroeid tot een begrip bij veel Volvo klanten. Niet verwonderlijk want elke drie jaar worden er wel 20.000 klanten ingevlogen om machines te bekijken en te proberen. Alleen al uit Nederland was er een groep van 180 personen die door SMT naar Eskilstuna, de thuisbasis van het merk werden gebracht. Zij zagen een show en demonstratie met meer dan 120 medewerkers. Een imposant stukje merken marketing.

Bijzondere aandacht is er op de show natuurlijk voor de meest recent geïntroduceerde machines. Zoals de EW 170, de mobiele graafmachine waarmee u al in Grondig 4 kon kennis maken. Maar er was ook de 355 binnendraaier, een mooie aanvulling in het zwaardere segment.

Absolute blikvangers waren natuurlijk de nieuwe starre dumptrucks die dit voorjaar werden geïntroduceerd. De eerste echte Volvo producten uit de fabriek in Motherwell, Schotland, die vorig jaar werd overgenomen van Terex. Het maakt dat Volvo weer een zeer complete lijn dumpers voor het grotere segment heeft. Niet echt modellen voor Nederland, maar het blijft imposant om te zien.

Update L90H

Voor Nederland interessant was de update die de L90H wiellader heeft ondergaan. Niet groots, maar wel handig voor veel gebruikers. Opvallend zijn de gaten in de hefarmen. Deze maken de armen lichter en dat gaf Volvo de mogelijkheid om ze ongeveer 7,5 cm langer te maken. Ze behouden daarmee hetzelfde hefvermogen, maar hebben een net iets hogere uitkiephoogte. Nodig volgens productmanager Erich Kribs om ook de groeiende bakinhoud en bakhoogte van de vrachtwagens bij te houden. Andere aanpassingen zijn een uitschuifbaar koelpakket om de reiniging makkelijker te maken, de mogelijkheid om af fabriek landbouwbanden te laten monteren en analoog aan de grotere modellen drie verschillende rijstanden. Met een antislipstand, waarbij op een gladde ondergrond de oliestroom nog maar deels naar de voorwielen gaat zodat er meer capaciteit is voor het heffen. De andere zijn de smoothride, deze dempt bij hogere snelheden de bewegingen op het rijpedaal, om zo de resonantie tegen te gaan, waarbij je met je voet meebeweegt met de machine en telkens harder en zachter gaat. De derde positie is de smartride, waarbij de lock-up wordt gebruikt om bijvoorbeeld op hellingen automatisch extra vermogen op de transmissie vrij te maken.

Meer over het machinenieuws van de Volvo Days op de foto’s op deze pagina.  En natuurlijk hopen we dat Zweden ook de komende wedstrijden blijft scoren op het WK.