Volop verrassingen op de TKD

De TKD is niet bedoeld als de beurs voor de grote primeurs. Toch waren er ook dit keer veel aangename verrassingen, waarbij de mobiele Black Edition Doosan Quadtrac van Anema in Arum één van de eyecatchers vormde. Duurzaamheid was de rode draad op deze dagen. Op stands en in het inleidende symposium werd duidelijk dat we daar als sector mee aan de gang moeten.

 • kubota.jpg

  Vergelijken kon mooi bij de nieuwe Kubota U36-4 naast zijn voorganger, de KX 101-3. Een ruimere cabine, een betere toegankelijkheid zijn enkele van de verschillen.
 • nijhuis.jpg

  Nijhuis Engineering, bekend van de lastvluchtbegrenzer voor hijsende graafmachines, levert deze nu desgewenst met als uitbreiding een 2D-graafindicatie met kantelbakfunctie.
 • bia.jpeg

  Bia heeft het importeur schap van Portafill zeven en brekers verworven. Voor dit een nog jonge Noord-Ierse firma die geen onbekend terrein, want de eigenaren waren in het verleden nauw betrokken bij Powerscreen.
 • veldhuizen.jpg

  Omdat je meestal toch op de verharding blijft, ontwikkelde Veldhuizen Wagenbouw deze van 6x2 naar 8x2 omgebouwde Mercedes met een GVW van 41,5 ton. De achterste as is uiteraard een gestuurde wide spread.
 • weycor.jpg

  Schoon en met VAMIL/ Mia regeling, kan ook simpel door al machines te leveren die aan de laatste emissienorm voldoen, zoals bij nieuwe Weycor 500-serie wielladers, die standaard Stage V-motoren hebben.
 • groeneveld.jpg

  In het kader van duurzaamheid levert Groeneveld naast de smeersystemen ook een bypass-hydrauliekfilter dat naar eigen zeggen de levensduur van de hydrauliekolie tot vijf keer kan verlengen.
 • scania.jpg

  Wat laag voor onze sector, maar toch zeker de moeite om eens in te stappen zijn de nieuwe Scania’s met extra lage cabine voor de vooras. Heel fijn voor een wagen met laadkraan waarbij veel moet worden in- en uitgestapt.
 • rototilt.jpg

  Aangename details waren er ook te zien, zoals deze nieuwe Rototilt R3 met omgekeerde snelkoppeling om hem nog compacter aan de giek te hangen.
 • pijpenlegger.jpg

  Arbeidsbesparing en veiligheid blijven ook in beeld. Met deze nieuwe Nimatec kun je rioolbuizen oppakken, plaatsen en inschuiven, dan de sleuf dichten en ten slotte de verdichtingsrol oppikken en de grond aandrukken.
 • liebherr.jpg

  Zelf ervaren was het thema bij de nieuwe lichte wielladers van Liebherr. Dat geldt vooral voor het nieuwe hefframe, dat een mix is van parallel en Z-kinematiek: het eerste stuk parallel heffen en het laatste stuk achterovertrekken.
 • poppink.jpg

  Van een andere orde, maar in verband met veilig verkeer ook belangrijk is deze eenvoudige, degelijke bakkenwagen, die bij Alasco op de stand stond.
 • VG breda.jpg

  “Binnenkort gereed voor gebruik”, luidde de mededeling bij deze maaizuigcombinatie van Van Ginkel Trucks in samenwerking met Wim van Breda. Als basis is het klip en klaar een gekentekende truck.
 • etec.jpg

  Aan deze ‘one man-krooscombinatie’ moet nog het nodige gebeuren. Er komt nog een driedelige giek op en mogelijk komen er 1050 Terra Tires onder. Etec toonde ook voor het eerst de Chinese XCMG-machines en een gronddumper met een 12 kuubs bak.
 • giant.jpg

  Van dezelfde orde is een quad-wiellader waarbij Tobroco Giant zelf de rupsen ontwikkelde. Het geheel verkeert ook in het prototypestadium en is op termijn mogelijk een optie voor alle Giant-wielladers.
 • doosan.jpg

  De eyecatcher op de beurs was deze mobiele Quadtrack-graafmachine van Doosan. Anema in Arum laat de 25 km/u-tracks op maat maken en gaat de machine de komende tijd testen. De tracks kunnen zonder aanpassingen voor banden verwisseld worden.
 • rodeo.jpg

  Plezier voor de machinisten is en blijft een uitgangspunt. Case maakte dit waar met echte rodeowedstrijdjes waar machinisten met veel fingerspitzengefühl hun kunde konden tonen.

De grote belangstelling en concrete orders voor Bia’s nieuwe 21-tons hybride graafmachine van Komatsu, de HB215LC-3, zijn een tastbaar bewijs dat ondernemers inspelen op toenemende wensen en eisen op het gebied van milieuvriendelijker werken en CO2-reductie. Waarbij investeringen interessant zijn in combinatie met VAMIL en/of Mia regelingen. Het gaat verder dan hybride. Zo zagen we bij voorbeeld bij Hansan een elektrische Solmec-overslagmachine en bij Husqvarna een volledige elektrische mini-rupssloopmachine. Van een andere orde zijn de Stage V-motoren in de Weycor-wielladers op de stand van Inter-Techno.

Niet allemaal de grote verrassingen. Maar wel aansluitend op de oproep van het gehouden symposium over duurzaamheid dat de druk op de sector zal toenemen om duurzamer te werken. De grote primeurs zaten in het vernuft dat vooral de Nederlandse standhouders presenteerden. Naast de mobiele Quadtrac-graafmachine van Anema waren dat de ‘one man-krooscombinatie’ (al is er nog geen echte naam) van Van Vliet, de Giant-wielladers met eigen rupsonderstellen en de nieuwe maaizuigcombinatie van Van Ginkel Trucks, in alle gevallen prototypen.

Daarbij is het doel van de beurs bepaald niet vergeten, met overal voor de machinisten volop gelegenheid met machines te draaien, die uit te proberen en te genieten van al het moois dat er draait in onze sector. Met uiteraard een hoog gehalte machines van Cumela bedrijven op de stands. Wat beelden van de eerste omgang. Het was weer fijn er te zijn.