Vierde generatie zodebemester Vredo

Vredo heeft zijn zodebemester vernieuwd. Met minder bewegende delen, maar wel meestuurbaar en op wens met sectieafsluiting. Naast de zodebemester met het door Vredo ontwikkelde systeem met de dubbele schijf, komt de fabrikant nu ook met een bolle schijf bemester.

 

 • DSC01401-1.jpg

  Dit jaar gaan 6 bedrijven proef draaien met de nieuwe zodebemester.
 • DSC01379.jpg

  Een belangrijke aanpassing is het onderhoudsvrij maken van het lager van de schijven.
 • DSC01413-1.jpg

  Het beveiligingsscherm draait nu bij het opklappen automatisch voor de schijven.
 • DSC01368.jpg

  Het zijn details, maar wel handig. Bijvoorbeeld het trapje om bij de verdeler te kunnen komen.
 • InkedDSC01371_LI.jpg

  De stoterstang die zorgt voor het afsluiten van de mestpijp.
 • DSC01387.jpg

  Het element met de bolle schijf is nog aan het begin van de produktie. Dit is de eerste versie.

Inmiddels produceert Vredo al 33 jaar zodebemesters en is het nu toe aan de vierde generatie. Het betekent dat elk ontwerp ongeveer 11 jaar is meegegaan. Tot nu toe waren in alle series de slijtdelen gelijk, dat gaat nu veranderen. Het ontwerp is zoveel aangepast, dat het volgens Hans de Vree slimmer was om over te stappen op een heel nieuw ontwerp.

De belangrijkste uitdaging voor het ontwerpteam was het wegwerken van lossen en dus rammelende delen. Door een aantal slimme constructieontwerpen is de fabrikant daar op het eerste gehoor prima in geslaagd. Tijdens een korte proefrit was er geen lawaai van de bemester te horen. Verdwenen zijn bijvoorbeeld de kettingen die bij het heffen zorgden dat de bemester elementen op de plaats bleven, en kettingen die middels hydraulisch bediende afsluit balk de mestpijp afsloten. Daarvoor in de plaats is er een hydraulisch systeem gekomen waarbij een kort stangetje de pijp dicht drukt. Dit stangetje is via een soort stoter die door het element loopt verbonden met het afsluitsysteem. Zonder sectieafsluiting gebeurt dit hydraulisch, wanneer er wel sectieafsluiting is, dan gaat dit met lucht via een balg op de stoterstang. Hierbij werkt deze in secties van 4 bemester elementen.  

Om een betere aansluiting op de schijven te krijgen zijn de uitstroommonden nog wat verder naar voren geplaatst en is de vorm wat aangepast zodat de mest beter in de sleuf geleid wordt. Opvallend zijn de relatief dunne slangen. Vredo werkt met 40 mm slangen in tegenstelling tot veel andere fabrikanten die met 60 mm werken. Onnodig meent Hans de Vree. “Het is veel belangrijker dat er geen vernauwingen in zitten. Wij hebben al ervaren dat juist de hogere stroomsnelheid helpt om verstoppingen te voorkomen.”

Veel verzoeken waren er volgens De Vree ook voor het meesturende maken van de elementen. “Ook hier was onze uitdaging om dat te doen zonder extra bewegende delen.” De oplossing is gevonden in het ophangen van de draagarm van het element in een blok gevuld met rubberen staafjes. Daarnaast steunt deze af op twee torsie veren die het mogelijk maken het element ongeveer 8 graden (4 links en 4 rechts) te bewegen. “Voldoende om hem meesturende te maken” aldus De Vree.

In de nieuwe bemester zijn de schijven twee aan twee opgehangen in een element. Deze elementen hangen nu met een veer aan het frame, wat ervoor zorgt dat ze snel reageren bij het heffen of dalen. De dubbele schijven zijn opgehangen in een dubbel lager om slijtage te minimaliseren. De lagers zijn afgesloten met cassette keerringen en daardoor onderhoudsvrij. Het voordeel hiervan is dat het hele smeersysteem kan vervallen. Zes nippels zijn nu voldoende om alle resterende bewegende delen te smeren.

De overblijvende nippels hebben allemaal te maken met de ophanging van de zijframes. Deze kunnen nu vrij pendelen doordat de in/uitklap cilinder met een trekduwstang aan elkaar gekoppeld zijn. Door de ophanging in een paralellogram kunnen ze toch vrij van elkaar bewegen.

Bij het opklappen blijft de bemester altijd onder de vier meter. Bij de breedste uitvoering klappen de buitenste elementen twee keer naar binnen. Ook qua breedte blijft hij keurig binnen de normen. In de nieuwe uitvoering zijn de schermborden mechanisch bediend. Bij het opklappen draaien ze nu automatisch voor de schijven.

Door de nieuwe constructie is de bemester flink afgeslankt. De 9 meter uitvoering is bijvoorbeeld 645 kg lichter dan het oude model. De prijs zal volgens Vredo gelijk blijven. Inmiddels zijn er 6 nieuwe bemesters gebouwd die komend seizoen worden gebruikt. Voor volgend seizoen is voorzien dat alle nieuwe bemesters in de nieuwe uitvoering zijn.

De nieuwe bemester krijgt ook een naam. Deze serie is Contractor genoemd. Vanaf volgend jaar leverbaar in breedtes van 7,5m 8,25 m, 9,0 m, 9,75 en 12 meter.

 

Bolle schijf

Een verrassing bij de presentatie van de nieuwe zodebemester is de aankondiging dat Vredo ook een uitvoering met een bolle schijf gaat maken. Deze is vooral bedoeld voor bedrijven die veel in losse grond mest met de zodebemester willen uitrijden. Vredo heeft een eigen schijf gemaakt en een bijpassend element om deze op te hangen. De opzet zal hetzelfde zijn als bij de bemester met de dubbele schijf. Alleen de ophanging in het element is anders.