Video: Claas Axion 900 Terra Trac praktijkrijp

Claas presenteert nu op de Agritechnica officieel de Axion 900 in definitieve Terra Trac-uitvoering. Uiteraard is de trekker voorzien van de eigen Terra Trac-tracks, die zijn aangepast voor zwaar trekwerk. We mochten alvast even voor u proefdraaien en zagen ook de track-uitvoering van de Xerion.

 • agritechnica.JPG

  Twee jaar geleden als prototype gelanceerd, nu de officiële introductie van de Claas Axion 900 serie met Terra Tracs.
 • Claas Terratrac Agritechnica

 • xerion en axion.JPG

  We mochten vooraf proefdraaien met de nieuwe Axion Terra Trac en de Xerion op Tracs
 • axion.JPG

  Op de breedste tracks is het contactoppervlak 3,87 vierkante meter.
 • hoogteverstelling.JPG

  De instap is aangepast, verder is de bediening van de trekker gelijk aan een normale Axion
 • tractiewiel.JPG

  Het tractiewiel is voor zwaar trekker tractiewerk is vergroot en heeft een grote contactoppervlak
 • aandrijving.JPG

  De aandrijving is verzwaard en er is een speciale ophanging gerealiseerd. Tussenassen drijven de Tracs aan.
 • hoogteverstelling .JPG

  De Tracs hebben hydraulische hoogteverstelling voor aanpassing van de trekhaakhoogte.
 • tank.JPG

  De vrijgekomen ruimte onder de spatborden is benut voor grotere brandstoftanks.
 • xerion.JPG

  Claas levert Zuidberg Tracs omdat het uitrusten met de eigen Terra Tracs een flinke ontwikkeling kost, terwijl de Zuidberg's er zo op kunnen.

*Het tweede plaatje in de reportage is een video van de Claas Axion 900

In Duitsland mochten we op een proefbedrijf van de familie Claas even proefdraaien met de definitieve uitvoering van de Claas Axion 900 Terra Trac. Het gaat hier om de modellen 930 en 960. Ze zijn leverbaar met de eigen Claas Terra Trac-tracks van 46, 64, 74 en 89 centimeter breedte. In alle gevallen blijven de trekkers buitenwerks binnen de drie meter. Op de breedste tracks is het contactoppervlak 3,87 vierkante meter. Dat is 35 procent meer dan op de bekende 900/60R42-banden. De toegelaten totaalmassa is dankzij de tracks op de weg 22 ton. De trekker zelf is ook aangepast. Hij heeft dezelfde achterbrug, maar de trompetten zijn vervangen door een aangepaste ophanging met aparte aandrijfassen naar de Terra Tracs. De aandrijflijn en de ophanging ervan zijn verzwaard om de grotere tractie en de wringingskrachten in bochten te kunnen opvangen.

Ook is de bekende Claas Terra Trac zelf aangepast voor trekkerwerk. Het tractiewiel is breder geworden en heeft extra rubber voor een grotere tractie. Verder heeft het loopwerk een hoogteverstelling om op normale trekkerhoogte te werken, maar desgewenst in stappen ook lager. Door de ontstane ruimte heeft Claas de brandstoftank flink vergroot naar 860 liter diesel en 90 liter AdBlue. Afgezien van een aangepaste instap is het verder de bekende Claas Axion. Met de cultivator aan de gang merk je er eerlijk gezegd niet zoveel van. Onder de relatief droge omstandigheden gaat deze als het spreekwoordelijke mes door de boter. De trekker rijdt als een normale Axion en laat zich ook zo bedienen.

Claas geeft aan dat in testmetingen met een Claas Axion 960 met en zonder TerraTrac de Terrra Trac-variant bij zwaar trekwerk ongeveer een kwart meer trekkracht leverde bij tien procent slip. Bij het draaien merk je een stabieler en rustiger gedrag, omdat tracks oneffenheden door de pendeluitslag van 23 graden (van plus acht tot min vijftien graden) in combinatie met vol geveerde uitvoering beter absorberen en nivelleren. Bij transport dwars over de sporen merkte je dat het veereffect van de tracks wel degelijk comfortverhogend werkt. In plaats van extra deinen in de banden gedraagt de trekker zich juist stabiel. Claas geeft aan dat de Terra Trac-versie natuurlijk wel duurder is en dat onderhoudskosten en slijtage (op de weg) natuurlijk hoger zijn dan bij de bandenversies. Claas had ook een Xerion draaien op tracks. Dit keer geen zelf ontwikkelde tracks, want hiervoor is Claas een samenwerking aangegaan met Zuidberg om de 76 centimeter brede Zuidberg-tracks standaard op de Xerion te leveren. Die zijn goed voor 24 procent meer contactoppervlak. Daarmee voldoet Claas aan de wens van klanten om de Xerion ook af-fabriek op tracks beschikbaar te hebben.

Bekijk de video over de Claas Axion 900.