Verslag; Bauma gaat elektrisch

Zelfs de allergrootste graafmachine op de Bauma was elektrisch. Om te illustreren hoe de industrie aan het veranderen is. Al zaten de grootste ontwikkelingen natuurlijk in het compacte materieel. Verslag van de grootste noviteiten op de Bauma van deze week.

 

 • Liebherr 9200.jpg

  De Liebherr 9200 is een 200 tons machine die helemaal elektrisch wordt aangedreven. Maar dan wel via een kabel.
 • DSC09314 (Middel).jpeg

  Voor het aandrijving wordt gebruik gemaakt van 6000 Volt motoren. Genoeg voor veel macihinegejank, maar niet te vergelijken met het geluid van een gewone dieselmotor.
 • DSC09188 (Middel).jpeg

  De onthulling van het prototype van de Case wiellader trok veel publiek. Vooral door de futuristische vormen. Veel belangrijker is de keuze voor methaan als brandstof. Die techniek en bijbehorende tank zit onder de motorkap. Opvallend ook de nieuwe massief rubberen Michelin banden. De echte introductie wordt binnen een tot twee jaar verwacht.
 • DSC09177 (Middel).jpeg

  Bij Doosan stond een nieuwe DX 300 op de stand. Dit is het eerste testmodel van een nieuwe streep 7 serie met stage V-motoren. Met aangepaste cabine en nieuwe werkhydrauliek. In de cabine is er nu een 8 inch groot bedieningsscherm. Verder is de machine volgens Doosan 7 procent zuiniger
 • DSC09191 (2) (Middel).jpeg

  De aankondiging van Volvo dat ze stoppen met de ontwikkeling van diesel aangedreven compacte machines had al veel aandacht gehad. Op de Bauma werden de eerste volledig elektrische modellen onthuld. Deze zijn vanaf volgend jaar leverbaar. Hiervoor heeft Volvo eigen batterijen ontwikkeld. De aandrijving gebeurt in twee gescheiden circuits. Een voor het rijwerk end e andere voor de hydrauliek.
 • DSC09217 (Middel).jpeg

  Kobelco is de eerste die een Lithium ion batterij gebruikt in een grotere graafmachine. Deze wordt gebruikt om pieken in het vermogensbereik op te vangen. Daarvoor is er een 25 kW sterke elektromotor waarmee de batterij wordt opgeladen of die wordt gebruikt om extra stroom te leveren als er veel vermogen nodig is. Het resultaat moet zijn een flink lager brandstofverbruik.
 • DSC09234 (Middel).jpeg

  Een prominente plaats was er voor de nieuwe HX 85 A bij Hyundai. Dit is het prototype van een nieuwe 8,5 tons machine. Opvallend is het ontwerp met de teruglopende kap. Hyundai noemt dit het tijgeroogontwerp wat de machinist een beter overzicht moet geven. Dit ontwerp wordt later ook op de nieuwe compacte graafmachines doorgevoerd. Er is een tweedelige giek en een Yanmar motor.
 • DSC09264 (2) (Middel).jpeg

  Volgens een bord bij de machine hebben al verschillende machinisten de nieuwe wiellader van Komatsu getest. Maar tegelijk werd het ook een wereldprimeur genoemd, want voor het eerst kon iedereen ermee kennis maken. Belangrijkste kenmerken zijn de nieuwe cabine met overzichtelijker lay out en de mogelijkheid alle storingen zelf op het scherm uit te lezen. Verder is een gescheiden circuit voor het rijswerk en de overige hydrauliek.
 • DSC09342 (Middel).jpeg

  Een echte autonome wals van Bomag. Zonder cabine omdat deze automatisch een vooraf aangegeven vlak bewerkt en geen bestuurder nodig heeft. Een uitkomst nu er voor het nachtwerk steeds minder mensen beschikbaar komen.
 • DSC09328 (Middel).jpeg

  Dor de overname van Wirtgen heeft John Deere plotseling een prominente plek in de bouwmachinewereld. Dat was te zien doordat overal de naam John Deere terugkeerde. Het bedrijf maakte ook bekend een aantal Graders via het netwerk van Wirtgen te gaan verkopen. Daar kunnen de komende jaren andere graafmachines bijkomen. Of dat ook in Europa gaat gebeuren blijft onduidelijk. Volgens de huidige overeenkomst met Hitachi blijft het bedrijf daar weg om in Amerika Hitachi onder eigen naam te mogen verkopen.
 • DSC09261 (2) (Middel).jpeg

  Een opvallende uitsmijter bij Mercedes. Vooral door de kleur. Vanaf nu is er een matte kleur rood die de auto een antieke uitstraling geeft. Als tegenwicht tegen alle glim glim.

De 200 tons mijnbouwmachine van Liebherr was net als anders de grote publiektrekker. Elk uur dat de machine weer even aan het werk ging verzamelde zich een grote groep mensen. Aangetrokken door de grootte en het idee, dat deze enorme bak even op en neer zou gaan. Toch merkte je dat het minder imposant was dan in andere jaren als ook de dieselmotor stond te grommen. Dat mist dan toch bij de elektromotor.

Natuurlijk was deze machine niet aangedreven door batterijen maar gewoon met een kabel. Mogelijk in de open mijnbouw waar de machine zich maar over korte afstanden verplaatst. Bij alle andere nieuwe machines draaide het vooral om manieren om diesel te vervangen door andere brandstoffen om de machine aan te drijven. Meestal ging dat om elektrisch via stroom opgeslagen in het batterijpakket, maar er waren ook de machines op gas. Het illustreert de verandering die gaande is.

Desondanks waren er ook een heleboel andere nieuwe machines. Vol met de nieuwste technische snufjes om de machine zuiniger en comfortabeler te maken. In deze reportage een eerste overzicht van opvallende vernieuwingen.

Op de facebookpagina van Grondig vindt u ook een aantal filmpjes met het verslag van de Bauma.

Zie https://www.facebook.com/vakbladgrondig/