Trekkertrek Kaatsheuvel CO2-neutraal

Trekkertrek Kaatsheuvel is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een serieus evenement met 200 deelnemers en circa 2000 aanwezigen. Voor het eerst in Nederland wordt er dit jaar op 30 en 31 augustus met behulp van Aannemersbedrijf Van Wijlen BV een CO2-neutrale wedstrijd georganiseerd. Daarvoor is de totale CO2-footprint van het evenement in kaart gebracht, van de trekkers en het aggregaat tot aan de catering en de bezoekers en artiesten die met de auto komen.

Van Wijlen sponsort het evenement al vanaf het eerste uur, onder andere door de machines te leveren die de baan aanleggen en onderhouden. Het bedrijf zet zich in voor duurzaam ondernemen en heeft als doel gesteld om in 2023 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit streven staat haaks op de Trekkertrek, waar in korte tijd veel CO2 wordt uitgestoten.

Dit jaar gaan de organisatoren voor het eerst aan de slag met CO2-reductie en -compensatie. Het verduurzamen van een dergelijk evenement is een grote uitdaging. De organisatoren claimen de eerste te zijn die dit initiatief neemt. Bart van Wijlen geeft aan dat de eerste stap is het reduceren van de uitstoot via HVO-brandstof. De resterende CO2-uitstoot compenseert Van Wijlen door te investeren in ‘efficiënte cookstoves’, een gecertificeerd klimaatproject in Oeganda. Cookstoves zijn kleine fornuisjes die door een efficiënte verbranding bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, een vermindering van de ontbossing, een verbetering van de biodiversiteit en CO2-reductie.