Topjaar voor Liebherr

Met een totaalomzet van 9,8 miljard euro was 2017 het beste jaar ooit voor Liebherr. De omzet groeide met 9,3 procent en de winst steeg met 11.1 procent tot 331 miljoen in dit familiebedrijf. De groei kwam voornamelijk uit de divisie grondverzet en mijnbouw.

 

  • liebherr-innovations-earthmoving-web.jpg

    Liebherr introduceerde dit jaar weer een groot aantal nieuwe machines waaronder de nieuwe verreikers. Deze worden net als een aantal shovels nu ook als Claas verkocht.
  • liebherr-hlc-295000-heavy-lift-crane-web.jpg

    Op de foto is niet te zien hoe groot deze kraan voor het plaatsen van windmolens is. Maar de cijfers laten het wel zien. Deze kraan kan 5000 ton tillen, met een reikwijdte van 35 meter en een maximum hijshoogte van 170 meter.

Dankzij de groeiende vraag naar machines in het grondverzet en mijnbouw steeg de omzet in dit segment met 14,5 procent tot 6,2 miljard euro. Deze divisie is nog steeds veruit de belangrijkste binnen Liebherr. Naast deze machines heeft het bedrijf nog belangen in een groot aantal andere sectoren van luchtvaart tot hotels. In deze divisies steeg de omzet slechts gering met 1,5 procent.

Een belangrijke aanjager voor de groeiende afzet van Liebherr machines was West-Europa. In de twee belangrijkste afzetmarkten van Liebherr; Duitsland en Frankrijk, was sprake van een zeer sterke groei. Daarnaast groeide Liebherr ook in Oost-Europa en dan met name in Rusland.

Door de sterke groei van de afzet van machines nam ook het personeelsbestand bij Liebherr fors toe. In totaal werden er bij het bedrijf 1561 nieuwe banen gecreëerd. Daarmee kwam het totaal aantal werknemers eind 2017 op 43.869.

Voor 2018 zijn de verwachting opnieuw positief meldt Liebherr. Het zou betekenen dat het bedrijf dit jaar voor het eerst meer dan 10 miljard euro zal omzetten.