Tobroco-Giant toont compacte krachtpatser

Hoewel op de Bauma hoge ogen gegooid werd met de introductie van de elektrische 2,2 tons wielladers, is die rol op de GroenTechniek Holland weggelegd voor de dieselvariant in deze serie wielladers. De G2200 X-TRA HD PLUS wordt omschreven als het topmodel van de G2200 serie. Tegelijkertijd is het wel de eerste keer dat de elektrische modellen uit deze serie in Nederland te zien zijn. Een nieuwe aanwinst die eveneens op GroenTechniek Holland zijn intrede doet is de tussenmaat in de vorm van de G3500 X-TRA.     

Dat het dieselen nog lang geen verleden tijd is bewijst Tobroco-Giant. Zo introduceerde het bedrijf op de Bauma twee nieuwe modellen volledig elektrisch 2,2 tons wielladers, waarmee voorzien kan worden in de vraag naar stil en duurzaam werken. Toch krijgen de elektrische varianten nu gezelschap van een dieselmodel, die meteen als het topmodel omschreven wordt, namelijk de G2200 X-TRA HD PLUS. 

Voor het zware werk

De 2,2 tons diesel is voorzien van een drie cilinder, Kubota motor met 26 pk. "De kniklader is niet alleen een zware werkuitvoering, maar is tevens voorzien van een hydrostatische 4-wiel aandrijving met automotive besturing doormiddel van acht tons assen", meldt Tobroco-Giant. De wiellader heeft een trekkracht van 23.000 N en een kiplast van 2.045 kilo. "Een compacte krachtpatser geschikt voor het zware werk."

Naast dit model wordt ook de G2500 X-TRA HD getoond. In vergelijking met de G2200 opereert dit model met een hoge bedrijfsgewicht van 2.400 kilo. De aandrijving vindt plaats via een vier cilinder, Kubota motor met 26 pk in combinatie met hydrostatische 4 wiel aandrijving. Dit model beschikt over acht tons planetaire assen die 18.000 N aan trekkracht leveren. In combinatie met limited slip zorgt dit voor voldoende grip en een soepel bewegende machine. Daarnaast heeft de machine, net zoals de grote broer, een extra laag voorframe voor goed zicht. De kiplast bedraagt 2.600 kilo.

Wat de publiekslieveling wordt op de GroenTechniek Holland is echter nog geen uitgemaakte zaak, want de elektrische wielladers werden dan wel eerder geïntroduceerd, ze zijn wel pas voor het eerst in Nederland te zien. Vanaf oktober wordt de G2200E (X-TRA) in productie genomen. 

Tussenmaat

Een ander nieuwtje vanuit Tobroco-Giant is het debuut van de G3500 X-TRA. Die tussen de G2200 en de G4500 series in komt te staan. Het is de opvolger van de V5003. De machines onderscheidt zich door een kiplast van 3.990 kilo, waar zijn eigen gewicht 3.600 kilo bedraagt, De banden bepalen of de wiellader een breedte krijgt tussen de 134 en 165 centimeter. Dankzij een hoogte van 2,27 meter kan de machine ook binnen gebruikt worden. Ook hier gaat het om een dieselmodel voorzien van een 66 pk dieselmotor van Kubota en is voorbereid op de stage V normen.