Steyr-conceptstudie blikvanger op Agritechnica

Een van de blikvangers op de Agritechnica is deze conceptstudie Steyr hybride trekker. De Oostenrijkse fabrikant laat samen met FPT (Fiat Powertrain Technologies) zien hoe in de toekomst zero emissie kan worden gerealiseerd. Hiervoor is het FPT Cursor X-concept gebruikt, zoals FPT dat ook al in andere sectoren heeft laten zien.

 • opening1.jpg

  Steyr monteert de 150 kW (204 pk) NEF45-viercilinder in combinatie met een hybride-unit. Hiermee is 250 kW boostpower beschikbaar.
 • assen.jpg

  Het concept gaat uit van honderd procent elektrische aandrijving via elektrische wielmotoren. Dit vermindert het aantal onderdelen en geeft precieze tractieregeling per wiel.
 • cab.jpg

  Natuurlijk een futuristische cabine inclusiefs complete interactie met de cloud omgeving.
 • achterkant.jpg

  De stroomverzorging voor elektrische functies kan via 48-volts laag voltage of via 700-volts hoog voltage. De aftakas is elektrisch aangedreven.
 • opladen.jpg

  De krachtbron laadt de accu op, maar de trekker kan ook aan de stekker.
 • concept.jpg

  Het concept van de trekker met de FPT Cursor X unit voorin en het accupakket onder de cabine
 • fpt cursor x.jpg

  FPT heeft het Cursor X concept ook al in andere sectoren getoond. Basis is deze unit met naar wens een diesel, gasmotor met hybride-unit of puur elektrisch uitgevoerd met op de plek van de motor een extra batterijpakket.
 • opening1.jpg

  Benieuwd of we de volgende Agritechnica een commerciële variant gaan zien.

Het concept van Steyr en FPT Cursor X gaat uit van honderd procent elektrische aandrijving via elektrische wielmotoren. Dit reduceert het aantal onderdelen ten opzichte van de mechanische aandrijflijn aanzienlijk, geeft een betere gewichtsverdeling, verlaagt onderhoud, geeft lager geluidsniveau in de cabine en geeft de mogelijkheid 100% elektrisch stil te werken waar dat wordt gevraagd. Bovendien geeft het eenvoudiger mogelijkheden voor vierwielbesturing en achterasvering.

De bekende aandrijflijn met transmissie, achterbrug en vooras is verdwenen. Steyr monteert de 150 kW (204 pk) NEF45-viercilinder in combinatie met een hybride-unit met een modulair batterijpakket. Hiermee is 250 kW boostpower beschikbaar. Deze combinatie alleen al scheelt volgens FPT tien procent dieselbrandstof in vergelijking met een zwaardere zescilinder zonder hybride unit. De hybride-unit is op de plek van de transmissie ingebouwd. Er is een 30 kWh of naar wens 60 kWh batterij gemonteerd om tijdelijk volledig elektrisch te kunnen werken in afgesloten ruimten of op plaatsen waar dat gewenst is, zoals in steden en in stallen. De batterij wordt door de krachtbron opgeladen, maar kan ook via de stekker worden opgeladen met een externe stroombron. Er wordt ook energie teruggewonnen bij het afremmen. De aftakas wordt elektrisch aangedreven en is hiermee volledig variabel inzetbaar.

De hydraulische componenten zijn verdwenen. Als er toch behoefte is aan hydrauliek wordt de hydrauliekpomp voor de ventielen elektrisch aangedreven. De stroomverzorging voor elektrische functies op de werktuigen of aanhangers kan via 48-volts laag voltage of via 700-volts hoog voltage, voor bijvoorbeeld zwaardere wielaandrijvingen. De puur elektrische vierwielaandrijving met elektromotoren is volgens de ontwikkelaars niet alleen efficiënter, maar kan ook heel precies per wiel worden geregeld (bij draaien, gladde omstandigheden).

Om het plaatje compleet te maken, heeft Steyr een futuristische cabine geplaatst die volledig interactief is met de omgeving voor realtime dataoverdracht en aansturing van de combinatie. FPT heeft het Cursor X-concept ook al in andere sectoren laten zien. De Cursor X unit gaat uit van puur elektrische aandrijving. Deze unit kan naar wens uitgerust worden met een dieselmotor of gasmotor, altijd in combinatie met een generator en hybride unit. Desgewenst kan op de plek van de motor extra accu’s geplaats worden in combinatie met zwaardere elektromotoren voor een 100% elektrisch aangedreven voertuig.