Sterke groei afzet grondverzetmachines

De afzet van grondverzetmachines is in Europa weer bijna op het niveau van voor de crisis van 2007/2008, Dit is mede te danken aan een sterke groei van de afzet afgelopen jaar. Gemiddeld over Europa werden er 11 procent meer machines verkocht.

 

  • Verdeling afzet machines.JPG

    In de Europese markt is Nederland nog goed voor 4 procent van de totale afzet. Deels echter doordat machines via Nederland naar andere landen gaan.
  • Groei omzet.JPG

    Al sinds 2010 vertoont de afzet een stijgende lijn. Het lijntje met pieken en dalen dat de afzet per maand in 2018 weergeeft, laat wel zien hoe grillig de markt is.

De forse stijging van de afzet vorig jaar, is te danken aan een zeer sterk vierde kwartaal. Toen nam het aantal verkochte machines toe met 15 procent ten opzichte van 2017. Door de sterke groei ligt de totale afzet nu nog maar 10 procent onder die van het absolute topjaar 2007. Het CECE, de Europese organisatie van fabrikanten van grondverzetmachines verwacht niet dat dat niveau dit jaar wordt overtroffen. Door de Brexit en mogelijke handelsoorlog als gevolg van het beleid van Trump verwacht zij dat de markt dit jaar ongeveer gelijk zal blijven of maximaal vijf procent zal krimpen.

In Noord en West-Europa was de groei constant en werden wel record omzetten gehaald. In Zuid, Centraal en Oost-Europa is de groei ook hoog, maar zijn er een aantal afwijkende markten. De afzet in Rusland nam wel toe, maar was beneden het gemiddelde. Echt negatief was alleen de Turkse markt. Door de crisis in dat land, daalde daar de afzet van machines.