Slimme bedienings joystick CCI

De dertig bedrijven die samenwerken in CCI krijgen komend jaar de beschikking over een soort joystick waarmee je maximaal 10 functies op het gevoel met je duim kunt bedienen. Daarnaast is er een kleiner scherm en nieuwe software. (met film)

 

 • CCI-800-A3_1705.jpg

  De bedieningshendel in combinatie met het nieuwe scherm.
 • A3 joystick.jpg

  Er zijn drie verschillende rasters die op het scherm kunnen worden geplaatst. De knoppen passen zich automatisch aan.
 • CCI 800.jpg

  De CCI 800 heeft een vaste indeling met links een balk met wisselbare schermen.
 • Filmpje 1

 • Filmpje 2

CCI presenteerde het nieuws deze week op de jubileumbijeenkomst om het tien jarig bestaan te vieren. Het groeiend aantal ondernemingen dat deelneemt aan dit samenwerkingsverband bewijst het succes van de zes bedrijven die CCI tien jaar geleden begonnen zijn. Hun doel was om met een eigen bedieningsscherm te komen waarop je alle werktuigen van de deelnemende bedrijven kan aansluiten en waarbij de werking gegarandeerd is. Iets wat nog steeds mis gaat tussen trekkers en werktuigen.  Inmiddels zijn er 30 bedrijven bij het samenwerkingsverband aangesloten, die allemaal werktuigen aanbieden die via de CCI-schermen te bedienen zijn.

CCI 800

Twee jaar geleden op de Agritechnica werd de tweede generatie van het eigen bedieningsscherm gepresenteerd, de CCI 1200 met een 12 inch scherm. Daarop kun je meerdere machines of functies tegelijk op het gedeelde scherm presenteren. Nu komt daar de CCI 800 bij, een scherm dat met een diagonaal van 8 inch half zo groot is. Bedoeld voor bedrijven die minder ingewikkelde machines moeten bedienen Het scherm heeft een vaste indeling waarbij het grootse deel bedoeld is voor het gekozen bedieningsmenu. In een balk aan de linkerkant staan dan nog andere functies of bijvoorbeeld het beeld van een camera. Deze kunnen via het touchscreen eenvoudig naar het hoofdscherm worden getrokken.

CCI-A3

De grootste innovatie die ze nu toonden is de bedieningsjoystick, de CCI-A3. Deze bestaat uit een klein touchscreen op een handgreep die er uitziet als een joystick. Deze kan bijvoorbeeld op de armleuning worden gemonteerd zodat je deze stevig kunt vasthouden en met je duim bedienen. Om op het gevoel te kunnen werken is een aantal losse rasters ontwikkeld die je over het scherm kunt klikken. Door het raster te volgen kun je dan zonder te kijken de ingeprogammeerde functies bedienen.  Elke fabrikant kan daarbij zelf kiezen welke functies hij onder het raster plaatst. Eventueel bestaat ook nog de mogelijkheid om zelf zaken te programmeren.

Vaak zal dat niet nodig zijn, want er zijn drie verschillende rasters en onder elk raster kunnen drie verschillende programma’s worden geplaatst. Met een druk op de knop achter op de joystick kun je tussen deze programma’s schakelen. De rasters zijn bedoeld om het aantal functies te kunnen beperken. Ze bestaan uit 8,9 of 10 velden. Het touchscreen herkent daarbij automatisch welk raster is geplaatst en welke knoppen daarbij horen.

Trillen

Om goed op gevoel te kunnen werken kun je als gebruiker ook nog instellen of je een geluidssignaal krijgt als een knop wordt ingedrukt of bijvoorbeeld een trilling. Het niveau daarvan is uiteraard instelbaar.

De nieuwe joystick kan aan elk scherm van de nieuwe generatie worden gekoppeld en is vanaf de komende Agritechnica leverbaar via alle deelnemende fabrikanten.